Šesnaesta kolektivna dženaza Bošnjacima Zvornika

Spread the love
Menprom

Više od tri hiljade ljudi oprostilo se u nedjelju 1. juna 2014. godine u Memorijalnom centru Gornja Kalesija, od dvanaest identificiranih tijela Bošnjaka, civilnih žrtava rata, stradalih u periodu 1992-1995. godine, na području općine Zvornik. Kako je saopćio Ahmet Grahić, predsjednik udruženja nestalih općine Zvornik, tijela ubijenih su pronađena na nekoliko lokacija, kako u pojedinačnim, tako i u masovnim grobnicama, te neke kosti rasute po površini zemlje u podrinjskim šumama. Na šesnaestoj kolektivnoj dženazi ukopani su: Nedžad (Adil) Halilović,rođen 2.11.1970., Abdukadir (Adem) Hasanović, rođen 10.11.1961., Senaid (Sulejman) Hasanović, rođen, 3.08.1978., Zubejda (Mehmed) Manjić, rođena 18.8.1950., Hurija (Redžo) Bajrić, rođena 10.4.1931., Senada (Mujo) Bećirović, rođena 4. 3.1967., Hajdar (Džemail) Hajdarević, rođen 7.4.1943., Alija (Rašid) Bošnjaković, rođen 1.06.1920., Alija (Abdulah) Hasić, rođen 15.11.1968., Meho (Mehmed) Hamzić, rođen 22.7.1956., Šabanija (Ibrahim) Salihović, rođen 12.4.1954. i Osman (Memšo), rođen 20.11.1946.

Reha Centar

Zvornik dženaza

U svom javnom obraćanju porodice ubijenih civila zatražile su brže i efikasnije djelovanj domaćih i stranih institucija, jer za dvadeset i dvije godine od zločina u Zvorniku, još uvijek nisu  procesuirani počinioci: „U Zvorniku je ubijeno 2.019 civila, a za 600 njih još uvijek tragamo. Mi, porodice ubijenih, nestalih i zarobljenih, danas, sa ovoga mjesta, pozivamo one koji imaju bilo kakva saznanja o masovnim ili pojedinačnim grobnicama, da nam ih dostave javno ili tajno. Da omogućimo smiraj dušama nevino ubijenih civila“. Porodice su naglasile da vjeruju u suživot i budućnost Bošnjaka i Srba na ovim prostorima, ali da će istrajati na traženju i procesuiranju ratnih zločinaca.

Zvornik dženaza

Predvodeći dženaze-namaz, zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović, izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića, kazao je prisutnima da su Bošnjaci duže od dvije decenije suočeni sa posljedicama najkrvavijih zločina, ali i pored toga „muslimani ne mrze, jer naša vjera Islam, podučava nas da ne mrzimo“. Također, muftija Hasanović je ukazao na važnost institucionalnog djelovanja u procesu traganja za ratnim zločincima.

Zvornik dženaza

Tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović  predvodio je podne-namaz te u svom govoru istakao da su muslimani u Podrinju tokom posljednjega rata preživjeli najteže strahote, o čemu govore brojne grobnice, česte kolektivne dženaze i mnogobrojne žrtve. I pored toga, naglasio je muftija Fazlović, Bošnjaci uspijevaju da na temelju te povijesne činjenice osiguraju opstanak, jačajući zajednicu i gradeći institucije.

Zvornik dženaza

U Memorijalmom centru i šehidskom mezarju Gornja Kalesija ukopano je ukupno 711 tijela. Suočeni sa sporim procesom identifikacija, ekshumacija i skoro zaustavljenim traženjem nestalih i njihovih ubica, Zvorničani su u nedjelju 1. Juna 2014. Pozvali sve prijatelje da im pomognu, kako bi se ti procesi pokrenuli. Takkođer, zatraženo je da se državne institucije u koordinaciji sa Islamskom zajednicom koncentrišu na rješavanje problematike funkcioniranja Memorijalnog centra Gornja Kalesija.

 

Tuzla-Kalesija, 1. juni 2014.

BMG Bosanska medijska grupa – aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara