Premijer Halilagić prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na zločine u Zvorniku

Spread the love
Rental Travel

Danas je u Memorijalnom centru i šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji održana 25. kolektivna dženaza i ukop ubijenih civila sa područja općine Zvornik. Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti obilježen je i Dan sjećanja na zločine u Zvorniku. Dženazi i obilježavanju 31. godišnjice od zločina prisustvovale su i delegacije Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, predvođene premijerom Irfanom Halilagićem i predsjednikom Skupštine Žarkom Vujovićem.

Reha Centar

„Majski dani i svakako početak mjeseca juna u sjeveroistočnoj Bosni nose posebno historijsko breme posebno za Bošnjake. Ovih dana sjećamo se strašnih dešavanja i onih koji su ubijeni samo zato što su bili Bošnjaci. Danas prisustvujemo kolektivnoj dženazi za 4 osobe koje su tek nakon više od 30 godina identificirane. Posmrtni ostaci ove 4 žrtve zločina konačno će naći svoj smiraj, ali danas razmišljamo i o činjenici da, nažalost, mnoge majke, očevi, supruge i djeca još uvijek tragaju za svojim najmilijim i to je rana koja je još uvijek otvorena i koja, vjerujem, boli kao i onog prvog dana prije 30-tak godina. Od dragog Allaha tražimo da im podari sabur“, kazao je premijer Halilagić i dodao da je naša dužnost da, „i kada više ne bude dženaza, obilazimo naša stratišta, pamtimo svoju historiju, opominjemo i ne zaboravljamo. Time ćemo učiniti najviše da nam se ona više nikada ne ponovi“.

Poseban značaj današnjem događaju dala je i jučerašnja presuda Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu bivšim čelnicima Službe državne bezbjednosti Srbije Stanišiću i Simatoviću. Ta presuda još je jedna, historijska pobjeda pravde i istine i još jedan pečat koji dokazuje zbog kojih ciljeva i kakvih velikonacionalnih projekata su ubijani Bošnjaci u Zvorniku, Prijedoru, Bijeljini, Janji, Bratuncu, i na kraju Srebrenici, rečeno je tokom današnje dženaze.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara