Šef Misije OSCE-a u BiH u posjeti Tuzli

Menprom

 Šef Misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler jučer je bio u posjeti Tuzli, gdje se sastao sa partnerima Misije.

Reha Centar

Ambasador Aggeler sastao s gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem s kojim je razgovarao o najnovijim političkim dešavanjima i aktuelnim inicijativama u gradu.

Zahvalio je gradonačelniku Imamoviću na izvanrednoj saradnji s Misijom i zalaganju za poboljšanje standarda života građana Tuzle.

U fokusu posjete je posebno bila Majevica, priča o uspješnoj saradnji opština/općina Čelić, Lopare, Sapna, Teočak i Ugljevik, koje su se oko zajedničke ideje okupile za dobrobit svih svojih građanki i građana. Ambasador Aggeler podržao je i pohvalio njihov rad.

– Biti lider i primjer efikasne međuentitetske saradnje, u vrijeme kada politička kriza i negativni narativi prijete da skrenu pažnju sa pozitivnih priča, važniji su nego ikad. Nadamo se da će se primjeri ove vrste proširiti na cjelokupnoj teritoriji ove zemlje, za dobrobit svih građana BiH, bez obzira na njihovo porijeklo ili nacionalnost – kazao je Aggeler.

Također je uputio pohvalu za ostvarene rezultate, te istakao da u ovom kontekstu želi zahvaliti Vladi Njemačke, koja je izdvojila devet miliona eura za potrebe deminiranja cjelokupne planine, što predstavlja važan korak ka afirmaciji Majevice kao prelijepe i poželjne turističke destinacije.

Ambasador Aggeler se takođe se sastao s predstavnicima Foruma građana Tuzle i sa njima razgovarao o rezultatima Opštih izbora 2022. godine, kao i o postizbornim izazovima. Ambasador je zahvalio Forumu građana na aktivizmu i pružanju podrške procesima demokratizacije, kao i na dugogodišnjoj saradnji sa terenskim uredom Misije u Tuzli.

Ambasador Aggeler svoju posjetu Tuzli zaključio je uručivanjem nagrade za osvojeno prvo mjesto na školskom takmičenju u promoviranju inkluzivne prakse rada, koje je Misija organizirala pod nazivom “Ponosni na svoju školu.

Nagrada je uručena Osnovnoj školi “Miladije”, koja je svojim radom potakla inkluziju romske djece, navodi se u saopćenju Misije OSCE-a u BiH.

Komentari

Komentara