-
Maloljetni borci Tuzle riješili problem prekvalifikacije pet svojih saboraca‚donatori skupštinski zastupnici Smajo Mandžić i Lejla Vuković - 2 hours ago
-
PUFBiH: Rast javnih prihoda i broja zaposlenih - 1 day ago
-
Konačne liste kandidata učenika i studenata za dodjelu stipendija braniocima i članovima njihovih porodica za školsku 2022/2023 Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona - 1 day ago
-
Usvojena informacija o aktivnostima Tima za borbu protiv korupcije - 1 day ago
-
Vlada TK usmjerava 12,8 miliona KM za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji - 1 day ago
-
Proljetna sjetva obavljena na 91,32 % planiranih poljoprivrednih površina - 1 day ago
-
Započela regulacija korita rijeke Spreče – projekat vrijedan 1,75 miliona KM - 1 day ago
-
Počelo kantonalno školsko sportsko takmičenje - 1 day ago
-
Završeni 14. Dani BHAAAS-a: Cilj je ojačati bh. društvo dajući mu znanje - 1 day ago
-
JU Veterinarski zavod TK Tuzla: Mikrotoksini u hrani posebno opasni zbog visoke toksičnosti u malim količinama - 1 day ago
Savjeti stručnjaka za sigurnije i zdravije ljeto
Stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ) savjetuju promjenu načina života u vrijeme ljetnjih vrućina, što se posebno odnosi na starije osobe, hronične bolesnike, dojenčad i malu djecu.
– Bez obzira na to koliko dobro podnosite ljetne vrućine, ovo godišnje doba zahtijeva promjene načina života, od prehrane i odijevanja do drugačijeg rasporeda aktivnosti. Ovo se posebno odnosi na starije osobe, hronične bolesnike, dojenčad te malu djecu. Visoke temperature, pojačano znojenje, opekotine, ubodi insekata i trovanje hranom, samo su neke od opasnosti s kojima se suočavate tokom ljeta – navode stručnjaci INZ-a.
Nekontrolisano izlaganje sunčevim zrakama, kao i nekorištenje sredstava sa zaštitnim faktorom, može izazvati negativne promjene na koži, uključujući opekotine, ubrzano starenje te u krajnjem slučaju, karcinom kože, melanom. Bez obzira na tip kože, najvažnije je pridržavati se osnovnih preventivnih mjera. Prilikom izlaganja sunčevim zrakama obavezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva s najvećim zaštitinim faktorom (50) koje je potrebno nanijeti u dovoljno debelom sloju minimalno 20 minuta prije izlaska iz kuće, uz ponavljanje svaka dva sata nakon svakog kupanja, ističe dr. spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja INZ-a za promociju zdravlja.
Sunčati se treba postepeno, prvi dan 15 minuta, pa postepeno produžavati vrijeme uz izbjegavanje izlaganja sunčevim zrakama u periodu najmanje od 10 do 16 sati. Neophodno je oblačiti laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala, uz obaveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima te nošenje sunčanih naočala sa UV zaštitnim slojem.
– Zbog visokih temperatura i povećanog gubitka tečnosti znojenjem, ljeti je tijelu i koži potrebna veća količina vode (najmanje dva litra dnevno, što je otprilike osam čaša). Preporuka je unositi tečnost polako, u malim količinama i pri tome izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića koja će samo pojačati dehidrataciju. Ako sumnjate da je voda u kojoj se kupate čista, zbog mogućih infekcija izjegavajte predug boravak u toj vodi te pripazite da ne gutate tu vodu ili ronite otvorenih očiju, a obavezno nakon kupanja u takvoj vodi istuširajte se toplom vodom i sapunom – ističe dr. Kuduzović.
Ljeti su česti ugrizi ili ubodi različitih insekata, koji se mogu manifestovati crvenilom i svrbežom kože te velikim bolnim otokom. U većini slučajeva stanje se smiri i prođe nakon stavljanja hladnih obloga i umirujućih krema na mjesto otoka. Ukoliko neo raditu vrtu, planira izlet u prirodu ili provesti večer uz obalu, obavezno je ponijeti sprej za zaštitu od insekata, poručuju iz INZ-a.
– Tokom cijele godine, a naročito ljeti, treba paziti na čuvanje i pohranjivanje namirnica. Ljeti, zbog porasta temperature, nepravilno čuvanje namirnica skraćuje vijek trajanja te bitno utiče na kvalitetu i nutritivnu vrijednost namirnica. U toplim danima trebalo bi maksimalno pojednostaviti pripremu jela – upotrebljavati samo svježe namirnice, adekvatno ih termički obraditi i po mogućnosti svakodnevno pripremati svježe obroke. Posebnu pažnju obratiti na lako kvarljive namirnice proteinskog porijekla kao što su: meso, jaja, riba, mlijeko i mliječni proizvodi – navode iz INZ-a.
Stručnjaci upozoravaju da osim pravilnog čuvanja hrane, termičke obrade i temeljitog pranja voća i povrća, trovanje hranom se sprečeva čestim pranjem ruku te pravilnom higijenom suđa i pribora za rad sa hranom (naročito daske za rezanje mesa).
– Pridržavajući se navedenih savjeta, iskoristite sve prednosti ljeta, boravka na moru i suncu bez posljedica – poručuju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.