Reakcija narodnog poslanika Ramiza Salkića na postavljeni ultimatum Milorada Dodika Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine

Spread the love
Menprom

Poslanik u Narodnoj skupštini Rs-a, Ramiz Salkić, rekao je danas, 23.juna 2023. godine, reagujući na ultimatum koji je postavio predsjednik Rs-a Milorad Dodik Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, da je potpuno jasno da se ovdje radi o kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i pokušaju političke diskreditacije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Reha Centar

– Oni koji ovih dana grčevito napadaju Ustavni sud Bosne i Hercegovine pod izgovorom zaštite interesa Rs i Srba trebali su svojim primjerom i u svojoj avliji dokazati takvu vrstu principijelnosti.

Upravo Dodik i njegovi poslušnici tolerišu, a i podržavaju, jer bez te podrške to se ne bi moglo dešavati, da Ustavni sud entiteta Rs radi po Poslovniku koji je suprotan ustavnim odredbama i odredbama Zakona o Ustavnom sudu entiteta Rs.

Da su dosljedni i principijelni u zaštiti interesa svih naroda najprije bi naložili Ustavnom sudu entiteta Rs da se drži odredbi Ustava Rs i Zakona o Ustavnom sudu.

Ovako je potpuno jasno da se radi o kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i pokušaju političke diskreditacije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine sa ciljem opravdavanja u javnosti postupaka nepoštivanja i neprovođenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u ovom entitetu, što je bila dosadašnja praksa.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u proteklim godinama pokazao se kao jedina brana za legitimizaciju separatističke politike Milorada Dodika i kao takav je smetnja i prijetnja za ostvarenje konačnog ratnog cilja velikosrpske politike u Bosni i Hercegovini.

Nakon što su uz podobne bošnjačke predstavnike i koordiniranu politiku sa Čovićevim HDZ-om ovladali procesima donošenja odluka u svim državnim organima na red je došao Ustavni sud da se uspostavi struktura i pravila po kojima će u datom trenutku taj Ustavni sud legitimizirati Dodikovu separatističku politiku i politiku HDZ-a po kojoj se bez Hrvata iz Hercegovine neće moći kupiti ni flaša vode, ako to nije njihov interes- rekao je Salkić.

Poslanik u Narodnoj skupštini Rs-a

  Ramiz  Salkić                                                                                                                          

Komentari

Komentara