Ramić: Oko Srebrenice se okupljamo i Srebrenicu ne zaboravljamo

Spread the love
Menprom

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je danas Memorijalni centar Srebrenica povodom godišnjice prve dženaze žrtva genocida u Potočarima.

Reha Centar

Tom prilikom je potpisao Sporazum o udruživanju sredstava za realizaciju projekta „Rekonstrukcija i adaptacija objekta Proizvodne hale – Izgradnja trafostanice u Memorijalnom centru“, koja će omogućiti sigurnije i stabilnije napajanje električnom energijom Memorijalnog centra – saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

– Velika je stvar vidjeti mlade ljude koji rade na istraživanjima, podizanju arhive Memorijalnog centra, svakodnevno komuniciraju sa svjedocima genocida. Pokazuje nam to da smo, uprkos svim izazovima u posljednjih 25 godina, ipak dobili novu generaciju koja može preuzeti teške zadatke, odgovorno raditi i učiniti sve da se zločin genocida ne zaboravi – kazao je ministar Ramić.

Istovremeno, napomenuo je da Vlada Federacije kroz programe podrške rekonstrukciji i unapređenju infrastrukture Memorijalnog centra postavlja osnove za trajno očuvanje ove institucije.

– Zahvalni smo našim prijateljima iz Evropske unije i Turske na izuzetnim ulaganjima u infrastrukturu Memorijalnog centra, ali i Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i drugima koji pomažu razvoj kapaciteta institucije. Važno je da znamo da imamo prijatelje u svijetu, da je Srebrenica mjesto na kome se to potvrđuje – naveo je ministar Ramić.

Dodao je kako je ponosan što vidimo sve više privatnih donacija i podrške projektima ovdje, što naši ljudi reaguju i doprinose, bila to knjiga za biblioteku, darovanje ličnih predmeta za arhiv, finansijska podrška ili prenos znanja.

– Ovo je mjesto gdje se okupljamo, gdje se sjedamo i gdje činimo sve da se genocid ne ponovi – zaključio je ministar Ramić.

On je naglasio važnost podrške Memorijalnom centru Srebrenica i poručio „da samo kroz podršku bošnjačkoj povratničkoj zajednici da opstane na prostorima istočne Bosne možemo suštinski ispuniti misiju ove institucije“.

– Danas, 18 godina nakon prve dženaze u Srebrenici, u vremenu teških političkih gibanja, te sa svim izazovima pandemije, važno je da ne izgubimo iz vida potrebe Bošnjaka-povratnika ovog kraja. Upravo nas lekcije iz Memorijalnog centra uče da moramo uložiti sve u osiguranje ravnopravnog pristupa obrazovanju za djecu povratnika, da moramo osigurati kapacitete povratničke zajednice da radi u različitim sferama privrede i društvenog rada, da trebamo koordinirano raditi i prevazići političke podjele za potrebu rješavanja stvarnih izazova – zaključio je ministar Ramić, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Komentari

Komentara