Radnici Konjuha i dalje u štrajku glađu

Rental Travel

Zbog nemogućnosti penzionisanja usljed duga od 250.000 KM neplaćenog zdravstvenog osiguranja, 25 radnika živiničke tvornice namještaja Konjuh koji su stekli uslove za penzionisanje, treći dan štrajkuju glađu, a tokom protekle noći intervenirale su i ekipe Hitne pomoći. ( Alma Arnautovic – AA )

Reha Centar

Tridesetak radnika živiničke Fabrike namještaja “Konjuh” nastavili su štrajk glađu započet u ponedjeljak zbog nemogućnosti da ostvare svoje zakonsko pravo na penziju, javlja dopisnik BHRT-a. Zbog iscrpljenosti, jutros je troje radnika iz grupe koja štrajkuje glađu prevezeno u lokalnu bolnicu kako bi im se pružila prva pomoć.

Radnici “Konjuha”, njih 52-oje, koji su proteklih godina ostvarili pravo na penziju, ne može se penzionisati jer “Konjuh” duguje kantonalnom zdarvstvenom fondu 250 000 KM. Dug prema penzionom fondu prošle godine je izmirila Vlada Federacije BiH, dok sada menadžment pokušava da dobije kredit od Razvojne banke kako bi izmirio dug prema zdravstvenom fondu.

Lider Sindikata “Konjuha” Mevludin Trakić izjavio je za BHRT da se još uvijek ne nazire nikakvo rješenje za problem penzinisanja 52 radnika ove fabrike.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara