Promocija knjige “Snaga žene”, autorice Mirzete Hadžić Suljkić, 6. marta u BKC TK

Spread the love
Rental Travel

U povodu obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 20. Dana mladih Tuzle, u Bosanskom kulturnom centru TK 6. marta 2024. godine bit će promovisana knjiga “Snaga žene” autorice prof. dr. Mirzete Hadžić Suljkić.
Na promociji će o pored autorice o knjizi koja tematizira ženski aktivizam u periodu agresije na Republiku Bosnu i Hedrcegovinu i detaljno obrađuje rad Muslimansko akademskog društva žena Okruga Tuzla, govoriti i članice Uređivačkog odbora prof. Meliha Terzić, prof. Azra Arnaut, te recenzent prof. dr. Adnan Tufekčić.
“Snaga žene” je knjiga koja će sigurno dati doprinosi da ne dođe do zaboravi snaga naše Armije, da ne dođe do zaborava neizmjerna solidarnost ljudi u tim sudbonosnim i najtežim momentima za domovinu i svakog čovjeka i svakog borca na prvoj odbrambenoj liniji, a isto tako da nedođe do zaborava onih koji su u pozadini: obrazovanju, zdravstvu, školstvu, očuvanju tradicije i kulture, logistici djelovali i sudjelovali u odbrani domovine.
U programu promocije knjiga “Snaga žene” učestvuju i prof. Emina Redžić, prof. Senija Berberović na flauti i Vokalni ansambl JU BKC TK, pod vodstvom Mirele Ibrahimović Mehanović.
Promocija će biti održana u Velikoj sali BKC TK 6. marta 2024. godine sa početkom u 18.00 sati, a ulaz je slobodan. Dodatne informacije na kontakt telefon 061 36 56 00.
O autorici:
Mirzeta Hadžić – Suljkić je doktor pedagoških nauka i redovni profesor u penziji. Osnovnu i srednju  medicinsku školu  završila je u Tuzli. Završila je studij pedagogije i psihologije na  Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1976. godine.  Na istom fakultetu završila je postdiplomski studij, i stekla naučno zvanje – magistar pedagoških nauka. Doktorsku disertaciju pod nazivom: “Savremeni pedagoški modeli permanentnog usavršavanja nastavnika srednje škole” odbranila je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 2003. godine. U svojoj pedagoškoj praksi obavljala je poslove školskog psihologa u Radnoj organizaciji Osnovnog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Lukavcu, profesora psihologije u Gimnaziji „Meša Selimović“ u Tuzli, školskog pedagoga-psihologa i direktora u Građevimnsko-geodetskoj školi Tuzla. Na Univerzitetu u Tuzli angažirana je  od 1993.godine. Radila je na Defektološkom, Prirodno -matematičkom i Filozofskom fakultetu. Birana je u sva univerzitetska zvanja. Objavila je pet knjiga, dvije monografije, te više desetina naučnih i stručnih  radova. Imala je aktivnu ulogu u javnom i političkom životu Bosne i Hercegovine. Bila je poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i član parlamentarne komisije za obrazovanje i nauku. Obavljala je dužnost ministrice za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Tuzlanskog kantona (2006-2010). Za svoj rad dobila je više pohvala i priznanja. Jedan je od osnivača Mješovite srednje „Savremeno-umjetničke škola“ Tuzla.
Izvodi iz recenzija:
Prof. dr. Mirsad  Kunić
– Ona je, ova monografija, nadalje, jedno drugačije svjedočenje o ratu i agresiji na Bosnu i Hercegovinu onih aktera koji nisu bili u prvom planu, nadahnjujuće svjedočenje iz drugog plana, priča o ratu i agresiji pisana ženskom rukom. Ali, ovo nije samo priča ispripovijedana ženskom rukom, već čitav niz aktivnosti i događaja osmišljenih ženskom glavom i realiziranih ženskim rukama. Dakle, Muslimansko akademsko društvo žena Okruga Tuzla osnovale su žene Tuzle 1993. sa ciljem da se u teškim trenucima po Grad , Okrug/Kanton  i Državu  dadne doprinos sa one strane koja je bila iza leđa naših hrabrih branilaca na prvim linijama odbrane… Knjiga je priređena kombinacijom autorskih sjećanja, autorskih rekonstrukcija pojedinih događaja , ali i prilaganjem brojnih autentičnih dokumenata i fotografija, što je, gledano sa istorijskog aspekta, riječ o dragocjenoj građi.
Prof. dr. Adnan Tufekčić
Međutim, ovdje se nužno mora kazati da sam tekst ovoga rukopisa , ali i njegov duh, i ono što je dato „između redova“ posvemašno prekoračuje prikaz nastanka i rada jednoga Društva. Ovo je prikaz snage života i posebice snage žene koji, suočeni s ratom i brojnim destrukcijama, opstaju i odolijevaju svim nedaćama, poput visibabe koja, u surovom okruženju još neokopnjeloga snijega, pronalazi svoje mjesto za nicanje i cvjetanje. Ovaj tekst svjedoči o snazi ljudskoga duha i vjere koji se, u biću i osobnosti žene, majke, djevojke, supruge, stručnjakinje, stapaju u jedno. Nadalje, monografija predstavlja i izvanredan prilog onome što se naziva mikrohistorija. Mikrohistorijom se, kroz fakte, sjećanje ljudi, ljudske sudbine i priče, dolazi do suštinskoga razumijevanja jednoga prostora i vremena koje počesto biva skrajnuto i zasjenjeno protokom vremena. Bez ovoga razumijevanja mnoge stvari ostaju zaboravljene i nestaju sa odlaskom živih sudionika.

Reha Centar

aktuelno.ba

Komentari

Komentara