Prihvatanje tragičnih događaja iz Srebrenice kao genocida preduslov je za pomirenje

Menprom

Uoči dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici Vijeće sigurnosti UN-a danas će glasati o prijedlogu rezolucije Velike Britanije u spomen na taj događaj.  U tekstu rezolucije se “najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici kako je to utvrđeno presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde”. U ovoj tački nalazi se i osuda svih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih u BiH.

Reha Centar

Insistira se na tome da države članice UN u obrazovne programe unesu lekcije iz prošlih genocida i ratnih zločina.  U tekstu rezolucije stoji i formulacija o “nevinim žrtvama” na svim stranama sukoba.

Prihvatanje tragičnih događaja iz Srebrenice kao genocida preduslov je za pomirenje, stoji u nacrtu britanske rezolucije o Srebrenici, koji je u Beograd, kako piše „Politika“ stigao 24 sata prije sjednice Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj bi ovaj dokument trebalo da bude razmatran.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak rekao je danas Srni da su Stalnoj misiji BiH u UN date instrukcije da ne učestvuje u bilo kakvim raspravama o britanskom prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

“S obzirom na to da Predsjedništvo BiH nije utvrdilo zajednički stav koji bi predstavljao i službeni stav BiH, mi smo izdali instrukciju da ne učestvuju u raspravama ni u okviru pripreme današnje sjednice Vijeća sigurnosti, niti na samoj sjednici”, rekao je Crnadak. On je potvrdio da je Misija BiH pri UN dobila posljednji, šesti britanski nacrt rezolucije o Srebrenici, koji bi danas trebalo da razmatra Vijeće sigurnosti.

Prema riječima Crnatka, nije postojala druga mogućnost, osim da se da ovakva instrukcija, s obzirom na to da u BiH ne postoji jedinstveno mišljenje o rezoluciji, niti postoji mogućnost da institucije koje su za to zadužene, prije svega Predsjedništvo, zauzme jedinstven stav.

U najnovijem dokumentu iz Londona stoji i da se lideri na svim stranama pozivaju da “priznaju i prihvate činjenice o dokazanim zločinima koje su utvrdili sudovi”. Kako se dalje kaže, prenosi Politika, u tom kontekstu “osuđuje se poricanje kao ometanje napora koji vode pomirenju i priznaje da je nastavak poricanja duboko zabrinjavajući za žrtve”.

U tekstu rezolucije se “procjenjuje se da je bilo hiljade slučajeva seksualnog nasilja sa žrtvama na svim stranama tokom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu”.

Dan uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović susreo se jučer u Londonu s britanskim premijerom Davidom Cameronom. Izetbegović je izrazio je svoju zahvalnost Velikoj Britaniji za njenu ulogu u aktualnoj britansko-njemačkoj inicijativi te za prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Posebno se osvrnuo na veoma značajnu ulogu Velike Britanije u obilježavanju 20. godina genocida u Srebrenici, što je rezultiralo nizom značajnim događaja i svečanosti diljem Kraljevstva. Sagovornici su izrazili uvjerenje da će prijedlog Rezolucije o Srebrenici biti usvojen u UN-u.

Član Predsjedništva BiH se u Londonu susreo i s predsjedavajućim Donjeg doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Johnom Bercowom koji je nakon komemoracije u Westminsterskoj opatiji, a povodom 20. Godišnjice genocida u srebrenici, organizirao prijem za sve sudionike.  “Srebrenica je sramota međunarodne zajednice”, kazao je šef Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Tonino Picula, povodom obilježavanja 20 godina od počinjenja genocida u Srebrenici, koje je upriličeno početkom jula u Briselu.

Hrvatski član Evropskog parlamenta Jozo Radoš rekao je da podržava rezoluciju o Srebrenici te da ne razumije otpor Republike Srpske (RS) niti Srbije. “Rezolucija je priznanje nečega što se u BiH dešavalo. Bez pomirenja nije moguće graditi odnose u BiH”, istaknuo je Radoš.

Izvjestitelj Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda kazao je  rezolucijom treba odati počast žrtvama. “Rezolucija o Srebrenici baš kao i genocid ne smiju biti rezultat bilo čijeg ličnog mišljenja, ni onih koji su za ili protiv. Ona mora da se bazira na faktima, na presudi Haškog tribunala, na presudama Međunarodnog suda i na principima borbe za ljudska prava”, rekla je u obraćanju u Evropskom parlamentu na zajedničkom sastanku Delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom i Radne grupe za zapadni Balkan Komiteta za vanjske poslove, ambasadorica BiH u Belgiji i Luksemburgu Bisera Turković.

Stalni predstavnik Misije Ujedinjenog Kraljevstva pri Ujedinjenim nacijama ambasador Matthew Rycroft prije nekoliko dana uputio je pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenu Ivaniću, kao zvaničan odgovor na pismo predsjedavajućeg upućeno Vijeću sigurnosti UN u povodu Rezolucije o Srebrenici.

Po njegovim riječima, rane prošlosti se moraju liječiti putem pružanja podrške žrtvama i izvođenjem izvršioca zločina pred lice pravde, bez obzira na to ko su oni. Proces pomirenja se mora završiti kako bi se svi građani Bosne i Hercegovine sa sigurnošću i nadom okrenuli ka budućnosti. “Ono što se desilo u Srebrenici je najstrašniji jedinstveni zločin u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata. Međunarodni i vaši domaći sudovi su potvrdili da ovaj zločin odgovara okviru definicije genocida u skladu sa Konvencijom o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine. To nije politička izjava. To je pravna činjenica. Genocid je zločin i oni koji su ga počinili su zločinci koji kao takvi trebaju biti kažnjeni. Nije “antisrpski” to izreći, kako to neki opisuju. Sudac u jednom od slučajeva u Hagu je u izricanju presude jasno rekao: “Presudit ću optuženom. Ne sudim narodu. Smatram da bi povezivanje ovog zla sa srpskim identitetom bila uvreda srpskom narodu. Ali bi bilo jednako monstruozno, zbog mogućnosti nanošenja uvrede Srbima, ne povezati ime sa ovim zločinom.” Mi ne vežemo ovaj zločin za srpski narod i mislimo da ni drugi ne trebaju to raditi. Nažalost, političke reakcije na ovu Rezoluciju su jasno pokazale da nije urađeno dovoljno kako bi se postigao stvarni napredak na polju pomirenja, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u širem regionu. Ovo je izvor zabrinutosti Vijeća sigurnosti UN-a zbog njegove primarne uloge u očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti. U zadnjih nekoliko dana čuli smo ne samo javno negiranje primjenjivosti termina “genocid”, nego čak i činjenica o broju ubijenih. Ova vrsta političke retorike je neukusna, destabilizirajuća i duboko povrjeđuje žrtve. Kao i Vi, i mi želimo sigurnu, stabilnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu”, napisao je Rycroft.

Uoči zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a šef srpske diplomacije Ivica Dačić izjavio je kako je današnji dan vrlo važan za srpski narod, ali ne i sudbonosan te da očekuje da su svi svjesni kakve će negativne posljedice imati eventualno usvajanje rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a.

Dačić očekuje da se za sjednicu Vijeća sigurnosti priprema “velika manipulacija”, ističući kako Srbija ne bi smjela “likovati ako rezolucija ne bude usvojena, niti bi trebala oplakivati svoju sudbinu ako se rezolucija usvoji”.

Dačić je, gostujući na RTS-u, rekao kako je samo podnošenje nacrta rezolucije izazvalo dovoljno negativnih posljedica i da, ako je cilj pomirenje, prijedlog koji je izazvao toliko podjela ne može doprinijeti pomirenju.

“Ako netko želi time stvori pravne pretpostavke za ukidanje RS-a, na temelju pretpostavke da je ona nastala na genocidu i to sada želi verificirati u Vijeću sigurnosti UN-a, moram podsjetiti da je Srbija jamac Daytonskog sporazuma …. i da će stajati na strani tog sporazuma odnosno RS kao entiteta srpskog naroda u BiH “, rekao je Dačić, prenosi Tanjug.

On je rekao i da Srbija nije pozvana da govori na sjednici Vijeća sigurnosti.

Konačan prijedlog britanske rezolucije lošiji za Srbiju?

federalna.ba/Fena

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: