Premijer Gutić prisustvovao svečanom obilježavanju Dana rudara u Rudniku „Đurđevik“

Spread the love
Rental Travel

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić prisustvovao je danas svečanosti obilježavanja 21. decembra, Dana Rudara. Istovremeno, danas rudari Đurđevika slave i 80 godina rada ovog rudnika. Za sve ove godine Rudnik je prošao brojne faze i oblike organizovanja i privređivanja, prebrodio brojne teškoće, a ovoj, jubilarnoj godini, i posluje pozitivno.

Reha Centar

Ovom prilikom premijer Gutić je rudarima uputio čestitke povodom njihovog praznika, a upravi Rudnika osim čestitke za 80 godina uspješnog rada uputio i želje za uspjeh u budućem radu i djelovanju.

U svom obraćanju Premijer je istaknuo činjenicu da je rudarstvo već vjekovima jedna od najvažnijih privrednih grana našeg kraja, i kao takva čini stub i oslonac razvoja cjelokupne druge prateće privrede.

„Znamo da RMU Đurđevik proizvodi najkvalitetniji ugalj u BiH i da se rudniku Đurđevik, Rudniku Banovići, Šikulje i Dubrave održava u funkciji elektroenergetski sistem BiH. Termoelektrana je u našem kantonu i zahvaljujući upravo tim rudnicima daje 33% električne energije u BiH, i čini taj sistem održivim. Istovremeno rudarski posao i danas je hljeb sa sedam kora, uslovi rada nisu na zavidnom nivou, ali najteži posao se dalje obavlja i radnici vjeruju u bolju budućnost.

I pored svega toga, svojim radom svake godine rudari pokazuju da se i u teškim uslovima mogu postizati izuzetni proizvodni rezultati, a prvi su i kada treba pokazati solidarnost i pružiti pomoć drugome u nevolji. Takvim odnosom sačuvali su poštovanje svih građana u Bosni i Hercegovini, a ne postoje riječi kojima bi se rudarima adekvatno mogli zahvaliti,“ rekao je premijer Gutić i dodao da je neophodno poboljšati uslove rada i položaj rudara, izvršiti nova upošljavanja u eksploataciji ali redovnije izmirivati sve one obaveze koje Rudnici do sada nisu redovno izmirivali.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara