Predstavljeno naučno i stručno stvaralaštvo Odsjeka za historiju (FOTO)

Spread the love
Menprom

Odsjek za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli danas je javnosti predstavio svoje stručno i naučno stvaralaštvo.

Reha Centar

Skupu u prisustvovali uposlenici Filozofskog fakulteta, studenti i učenici srednjih škola.

Voditelj Odsjeka, prof. dr. Sead Selimović prisutnima je govorio o počecima i nastanku Odsjeka za historiju i geografiju daleke 1993/94., te njegovoj transformaciji tokom vremena. Od akademske 1999/2000. godine Odsjek za historiju je postao samostalan. Podsjetio je da je Odsjek za historiju jedan od osnivača Društva historičara Tuzle (2002.) i Društva historičara Tuzlanskog kantona (2013.), te pokretač dva značajna historijska časopisa – časopisa Saznanja i časopisa Historijska misao.

Profesor doktor Izet Šabotić govorio je više o misiji i viziji fakulteta, te je pomenuo i neke od mnogobrojnih knjiga koje su nastale kao rezultat rada profesora i asistenata Odsjeka za historiju.

Magistar Alen Salihović kazao je nešto više o doprinosu Odsjeka lokalnoj historiji kroz značajan broj objavljenih radova na tu temu.

Odsjek za historiju u Tuzli ima pet vanrednih profesora, jednog docenta i dva viša asistenta koji su svoja znanja i zvanja stekli upravo na ovom Odsjeku. Na ovom Odsjeku svoja predavanja su držali ili drže profesori Enver Imamović, Boris Nilević, Enes Pelidija, Ivan Balta, Salih Jalimam, Dubravko Lovrenović, Asim Mujkić i mnogi drugi.

Predstavljanje naučnog i stručnog stvaralaštva Odsjeka za historiju još jedna je aktivnost koja je provedena u okviru manifestacije Dani Filozofskog fakulteta u Tuzli.

untz.ba

aktuelno.ba

Komentari

Komentara