Pozitivne poruke kao način borbe protiv nasilnog ekstremizma na internetu

Rental Travel

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je tokom ove sedmice organizovala seriju kurseva o upotrebi interneta i društvenih medija za kreiranje afirmativnih poruka kao odgovor na sadržaje na internetu koji promoviraju nasilni ekstremizam. Posljednji u nizu ovih kurseva završen je danas u Sarajevu.

Reha Centar

Kursevi  su organizirani s ciljem upoznavanja učesnika sa inovativnim načinima za izradu odgovarajućih pozitivnih poruka kao odgovora na potencijalnu radikalizaciju pojedinaca kroz izvore na internetu.

Na ovim kursevima, koji  su održani u Tuzli, Banjaluci, Mostaru i Sarajevu učestvovalo je više od 100 učesnika, članova Koalicija za borbu protiv mržnje, nastavnika, predstavnika vjerskih zajednica i lokalnih medija.

„Organizovanjem ovih kurseva, Misija OSCE-a u BiH želi podstaći korisnike interneta, kako mlađe tako i starije, da nauče razlikovati iskrene lične stavove od destruktivnih sadržaja,“ izjavio je ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. „Sloboda govora se mora zaštititi, ali moramo biti svjesni prijetnje koju sa sobom nosi nasilni ekstremizam i načina na koji se sadržaji na internetu mogu tumačiti i manipulisati“

OSCE

Dženan Buzadžić, predavač na kursu istakao je da bi društvo moralo odgovoriti na poruke koje šire radikalne grupe i to kroz kreiranje i plasiranje afirmativnih i poruka koje osuđuju bilo kakvo nasilje. „Grupe koje zagovaraju nasilje aktivno koriste društvene medije, te bi  društvo u cjelini moralo biti aktivnije u sprječavanju daljeg širenja nasilnog ekstremizma“

Ljubica Bajo, koordinatorica vannastavnih aktivnosti na Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru, navela je da su djeca u velikoj mjeri tehnološki naprednija od svojih nastavnika. „Moramo promijeniti naš pristup prema djeci i raditi na razvoju njihovog kritičkog razmišljanja, te ih naučiti da bi informacije trebalo da prikupljaju iz više od jednog izvora.

Kursevi su organizovani u sklopu projekta Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Podrška dijalogu za sprječavanje nasilnog ekstremizma u BiH”. Ovaj projekat doprinosi široj kampanji „Ujedinjeni u borbi protiv nasilnog ekstremizma“ (#United CVE) koja naglašava sveobuhvatan pristup OSCE-a u sprječavanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu.

OSCE BiH – aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: