Povodom 9. maja delegacija Vlade položila cvijeće i odala počast

Spread the love
Rental Travel

U povodu obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe, Dana zlatnih ljiljana i Dana logoraša delegacija Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona položila je cvijeće i odala počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli.

Reha Centar

U svom obraćanju medijima premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić je istaknuo da je i današnja Europa rezultat, između ostalog, borbe i zalaganja, te žrtve koju su, od 1941. do 1945. godine, uložili i građani Bosne i Hercegovine. Zato je naše moralno i historijsko pravo da se svrstavamo u zajednicu europskih naroda i da se vidimo u Europskoj uniji. Upravo je Europska unija kao dan Europe odredila 9. maj, dan koji je ujedno i Dan pobjede nad fašizmom, pa ovom prilikom čestitam i Dan Europe, simbola bolje budućnosti i prosperiteta.

„Vlada Tuzlanskog kantona je u proteklih nešto više od 100 dana fokus našeg rada usmjerila upravo ka borbi protiv korupcije, kao temeljnoj vrijednosti na kojoj insistiraju sve proeuropske snage. Drago nam je da je ovo naše nastojanje prepoznao i je šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Nj.E. Ambasador Johann Sattler. Takvo priznanje dodatni je podstrek da na ovom putu nastavimo naše djelovanje i u narednom periodu“, kazao je premijer Hodžić.

Delegaciju su osim premijera Hodžića, činili predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić, zamjenica predsjednika Skupštine TK Vedrana Petrović, ministar finansija Vedran Lakić, ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin.

Imajući u vidu da se današnji dan obilježava i kao Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša BiH, ovo obilježavanje bio je i podsjetnik na torturu hiljada onih koji su prošli logore u proteklom oslobodilačkom ratu i one koji su dali najveći doprinos u borbi za slobodu koju danas uživamo.  

aktuelno.ba

Komentari

Komentara