Potrošačke cijene u BiH u januaru porasle 0,4 posto

Rental Travel

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru ove godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su zabilježile rast za 0,4 posto.

Reha Centar

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, alkoholna pića i duhan u prosjeku su skuplji za dva posto, hrana i bezalkoholna pića, te prijevoz za po 1,1 posto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,7 posto, zdravstvo, te restorani i hoteli za po 0,1 posto,  i ostala dobra i usluge za 0,3 posto.

U januaru ove godine u odnosu na prethodni mjesec, odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za  6,1 posto, a stanovanje i režijski troškovi za 0,1 posto.

Nivo cijena u januaru ove u odnosu na januar prošle godine niži je za 1,7 posto.

Alkoholna pića i duhan u prosjeku su skuplji za 1,9 posto, hrana i bezalkoholna pića za 0,1 posto, zdravstvo za 0,9 posto, komunikacije za 0,1 posto, obrazovanje za 0,3 posto,a  restorani i hoteli, te ostala dobra i usluge u prosjeku skuplji za po 0,6 posto.  

U januaru ove u odnosu na januar prošle godine, odjeća i obuća jeftiniji su u prosjeku za 10,9 posto, prijevoz za 9,4 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 1,4 posto, te stanovanje i režijski troškovi za jedan posto.  

Fena

Komentari

Komentara