Poljoprivrednici poslali otvoreno pismo Vladi F BiH

Rental Travel

Danas je Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH poslalo  otvoreno pismo  Vladi FBIH, te predsjedavajućim oba doma PFBIH. Kako je u toku javna rasprava, i mi smo dali svoje prijedloge. Kako smo mogli vidjeti do sada, već niz godina poljoprivreda FBIH i poljopridni proizvođači ostaju zakinuti za ono što ih slijeduje i po Zakonu.

Reha Centar

U budžetu FBIH za poljoprivredu izdvojeno je nešto više od 2% ukupnog budžeta, Zakonom je predviđeno da za poljoprivredu treba da bude izdvojeno od 3% do 6%.

Razumijući tešku finansijsku situaciju, nećemo biti isključivi i tražiti 6% , ali definitivno nećemo pristati ni ispod minimalno 3% . Razlog našeg sveukupnog nezadovoljstva je proizašao iz toga što i ovako niski poljoprivredni poticaji kasne iz godine u godinu, pa tako da i sad imamo situaciju da ulazimo u 2016. godinu još uvijek čekajući poticaje iz 2014.godine.

Nismo krivi za ovu situaciju te nećemo pristati ni da snosimo posljedice, jer je poljoprivreda ta koja uvijek prva bude na listi za uštede, pa opet sve bude preko leđa poljoprivrednika koji rade i stvaraju nove vrijednosti.

Srdačan pozdrav!

Predsjednik UPFBIH

Nedžad Bićo

aktuelno.ba

Komentari

Komentara