Plin u FBiH od 1. maja poskupljuje za skoro 30 odsto, moguća i poskupljenja nafte

Spread the love
Rental Travel

Plin u Federaciji Bosne i Hercegovine od 1. maja poskupljuje za skoro 30 odsto, odluka je Vlade Federacije koja je na današnjoj sjednici dala saglasnost da veleprodajna cijena plina za distributivna preduzeća buda viša od 30 odsto.

Reha Centar

U ovu cijenu, kako je saopšteno, nije uračunat porez na dodanu vrijednost. Inače odluka je donesena nakon što je 22. aprila Federalnom ministarstvu trgovine BH gas dostavio zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prema distributivnim kompanijama.

Tada je traženo povećanje cijena plina za 31,3 odsto, ali je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao da toliko visoko povećanje cijene ne dolazi u obzir. Na kraju je ipak cijena plina povećana za 30 odsto.

Cijena nafte premašila je danas 75 dolara po barelu, prvi put od kraja oktobra prošle godine, a na rast cijene uticala je najava strožijih američkih sankcija Iranu, prenosi AFP. Brent nafta poskupila je jutros na 75,35 dolara po barelu, što je povećanje od 78 centi u odnosu na juče. Američka laka nafta poskupila je za 19 centi i njena cijena danas iznosi 66,08 dolara po barelu.

Nakon prvomajskih praznika za očekivati je da će i u BiH doći do poskupljenja nafte i naftnih derivata a samim tim lančano i do ostalih proizvoda, s toga se za prvomajske praznike dobro odmorite jer čeka nas novi val poteškoća.

aktuelno.ba/bhrt.ba

Komentari

Komentara