Parafiskalni nameti – prijedlozi i preporuke za smanjenje ili ukidanje

Spread the love
Menprom

S ciljem provedbe konkretnijih mjera finansijskog rasterećenja rada i razvoja poslovnih subjekata, danas je u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla  u organizaciji Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, Udruženja Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac i Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, održan je Stručni skup na temu “Parafiskalni nameti – prijedlozi i preporuke za smanjenje ili ukidanje”. Skupu su, između ostalih, prisustvovali premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, ministri u Vladi Tuzlanskog kantona, načelnici i predsjedavajući općinskih vijeća lokalnih zajednica Tuzlanskog kantona i njihovi predstavnici, predstavnici Kantonalne privredne komore Tuzla i Obrtničke komore Tuzlanskog kantona.

Reha Centar

Tokom uvodnog obraćanja, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar razvoja i poduzetništva u Vladi Tuzlanskog kantona Nermin Hodžić, prezentirali su aktivnosti koje je Vlada Tuzlanskog kantona provela, a u vezi su sa uspostavom registra parafiskalnih nameta i ostvarena partnerstva na projektima koji za cilj imaju smanjenje i/ili ukidanje parafiskalnih nameta. Istaknuli su da Vlada Tuzlanskog kantona uvažava značaj smanjenja i ukidanja parafiskalnih nameta u svrhu rasterećenja rada privrednika i unapređenja poslovnog okruženja, čemu je dokaz i današnji skup čiji suorganizator je Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona.

„Kada su u pitanju parafiskalni nameti imamo tri moguća smjera u kojima se moramo ubuduće kretati, a sve s ciljem stvaranja još boljeg poslovnog ambijenta. Ukidanje onih parafiskalnih nameta koji mogu biti ukinuti, one koji ne mogu biti ukinuti treba smanjiti i svesti na, za privrednike prihvatljivu mjeru, a uporedo s tim moramo raditi na pojednostavljivanju procedura. Zašto bi privrednici plaćali pet različitih naloga na pet odvojenih priznanica i time se zamarali i gubili vrijeme, ako to možemo napraviti da oni plate jedan zbirni iznos, a da referenti i službenici taj iznos dalje raspodjele po njegovoj pripadnosti“, rekao je premijer Gutić i ovom prilikom dodatno otvorio pitanje uređenosti grunta i katastra, kao jednih od glavnih preduslova i poteškoća s kojima se privrednici i investitori susreću prilikom pokretanja ili proširivanja svog poslovnog obima.

Tokom skupa prezentirani su i modeli i prijedlozi za ujednačavanje, smanjenje ili ukidanje parafiskalnih nameta, te dodatno istaknut značaj provedbe navedenih aktivnosti kao jednom od najjeftinijih i najjednostavnijih načina pomoći privredi i unapređenja poslovnog okruženja koje će doprinijeti rasterećenju rada privrednika i otvaranju novih radnih mjesta.

Ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić je istaknuto i da je smanjenje ili ukidanje parafiskalnih nameta na lokalnom nivou značajna aktivnosti za ispunjenje kriterija stjecanja Certifikata za grad/općinu sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC Business Friendly Certificate SEE).

„Ovaj instrument omogućava ocjenu kvaliteta jedinica lokalne samouprave u pogledu investicijskih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje nude potencijalnim investitorima i privredi, a istovremeno doprinosi privlačnosti lokalne zajednice za investiranje. U nastojanjima da steknu ovaj certifikat, sve jedinice lokalne samouprave mogu računati i na podršku Ministarstva razvoja i poduzetništva“, riječi su ministra Hodžića.

Stručni skup je organizovan u sklopu projekta “Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta” finansiranog od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a u okviru Programa održivosti civilnog društva u BiH (CSSP).

Press Vlade TK – aktuelno.ba

Komentari

Komentara