Otvoren terenski ured UNHCR-a u Tuzli

Rental Travel

Povodom Svjetskog dana izbjeglica i otvorenja  terenskog ureda  UNHCR-a u Tuzli premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić prisustvovao je izložbi fotografija.  Izložba pod nazivom „Zajedno možemo postići sve“ sastoji se od 19 fotografija snimljenih širom Bosne i Hercegovine a oslikava stanje raseljeništva i apatridije u periodu 2018. – 2021. godine.

Reha Centar

„Otvaranje terenskog ureda UNHCR u Tuzli je prilika da se da se kvalitetnije suočimo sa fenomenom izbjeglica“, kazao je premijer Hodžić naglasivši da je to globalni fenomen sa kojim se Tuzlanski kanton ne može sam izboriti te zahvalio UNHCR-u što će otvaranjem kancelarije u Tuzli pomoći građanima i Vladi TK.

Prema riječima šefice Misije UNHCR-a u BiH Lucie Gagné: „Otvaranjem ureda UNHCR nastoji pomoći vlastima da ih svojim iskustvom podrži u izgradnji kapaciteta za blagovremeno i tačno prepoznavanje potreba i ranjivosti ljudi u pokretu i za njihovo dalje upućivanje na odgovarajuće državne institucije uključujući i one koji bježe od sukoba ili progona i traže sigurno utočište u Bosni i Hercegovini.“

Predstavnica Gagné kazala je da povodom Svjetskog dana izbjeglica,  UNHCR poziva na veće uključivanje izbjeglica u zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i sport te da danas status izbjeglice ima više od 80 miliona ljudi.

Otvaranjem Ureda u Tuzli, rečeno je ovom prilikom, moći će se prepoznati i detektovati oni kojima je potrebna zaštita.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara