Obilježena 29. godišnjica otpora u Pirićima kod Bratunca

Spread the love
Rental Travel

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona sa ministrom za boračka pitanja  Fedahijom Ahmetovićem, ministricom pravosuđa i uprave Unom Harčin, ministrom prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdanom Karadžinom i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidinom Smajlovićem prisustvovala je obilježavanju 29. godišnjice otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu u Pirićima kod Bratunca.

Reha Centar

Na spomen-obilježju je polaganjem cvijeća odata počast za 194 stanovnika koji su ubijeni u toku agresije na BiH uz podsjećanje na početak agresije i pružanje otpora stanovnika ovog kraja. Ovom je prilikom još jednom naglašeno su ovdje mali ljudi pobijedili zlo, boreći se za čast a ne za priznanja.

Ministar Ahmetović naglasio je da je i na ovaj način Tuzlanski kanton potvrdio svoju privrženost i opredjeljenost povratnicima, koje su bile izražene i 1992. godine kada je TK bio utočište za mnoge podrinjske porodice.

„Vlada Tuzlanskog kantona došla je odati priznanje svima onima koji su se borili na ovom dijelu BiH“, kazao je ovom prilikom ministar Ahmetović i istaknuo da je „danas 29. godišnjica čete „Pirići“, jedinice koja se godinu dana borila u potpunom okruženju i dala veliki doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine“.  

Obilježavanju godišnjice prisustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska koji je naglasio da je važno da preživjeli svake godine obilježavaju dane tokom kojih su protjerani i u kojima su počinjeni teški masovni zločini.

U okviru višednevne manifestacije „Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“ obilježena je godišnjica zločina nad bošnjačkim stanovništvom i u  bratunačkim naseljima Joševa, Jagodnja, Žanjevo-Abdulići i Tegare.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara