Obilježena 26. godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica

Spread the love
Menprom

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je prisustvovao obilježavanju 26. godišnjice zatvaranja zloglasnog logora Sušica kod Vlasenice, u kojem je tokom 1992. godine ubijeno oko 1.600 Bošnjaka.

Reha Centar

Kroz ovaj logor je, od maja do septembra, prošlo oko 8.000 Bošnjaka iz sjeveroistočne Bosne. Prema podacima udruženja, među ubijenim civilima u logoru je bilo i oko 280 dječaka, a kroz logor je prošlo i 700 žena i djevojaka, od kojih su mnoge silovane i ubijene.

-Naša je obaveza da njegujemo kulturu sjećanja na zločine koji su počinjeni nad našim narodom, da nikad ne zaboravimo i da uvijek tražimo istinu i pavdu. Nikada ne smijemo odustati. Nikada ne smijemo dozvoliti da istina bude poražena. Danas imamo tendenciju da oni koji šire laž i neistinu žele pobijediti istinu i gurnuti je u stranu. Naša je obaveza da svjedočimo i govorimo o zločinima.

Zahtijevamo od pravosudnih institucija da više rade, da budu pravedniji i da kažnjavaju ratne zločince. Za nas je neprihvatljivo da pravosudne institucije žele uspostavljati ravnotežu. Ravnoteže nije bilo ni u činjenju zločiuna, pa ne može biti ni u kažnjavanju ratnih zločinaca. Najviše kažnjenih će biti na strani onih koji su činili sistemske i najteže zločine. Pravosuđe se time mora voditi.

Neprihvatljivo je da oni koji su osumnjičeni, a žrtve znaju da su zločinci, upravljaju našim lokalnim zajednicama i životima naših građana, kojima su ubijali najbliže članove naših porodica. Ubice se slobodno šetaju Vlasenicom, Bratuncem, Zvornikom, Srebrenicom, Višegradom, Fočom i drugim mjestima. Mi to znamo, ali mi želimo pravdu. Mi ne želimo osvetu. Mi nismo narod koji zagovara osvetu. Mi mislimo da osveta nije pavi put. Mi želimo pravdu, ali pravdu moraju donijeti pravosudne institucije. Oni trebaju što je prije moguće procesuirati zločince, kako ne bi izazvali revolt naših građana, koji ne mogu više gledati ratne zločince na slobodi, kazao je potpredsjednik Salkić.

aktuelno.ba / Kabinet potpredsjednika RS

Komentari

Komentara