Novoizabrani član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović reagirao na izvještaj Republike Srpske upućen UN-u i zaprijetio tužbom

Spread the love
Menprom

Novoizabrani član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović reagirao je na izvještaj Republike Srpske upućen UN-u jer se u tom izvještaju tvrdi da je on “dokazano povezan sa ratnim zločinima odreda El Mudžahid”.

Reha Centar

“Iako ovakve vrste izvještaji nemaju niti stvarnog, a niti formalnog značaja, jer na njih pravo i obavezu ima jedino Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, moram da reagiram, jer su u njemu iznesene teške laži vezane za moju ličnost, odnosno za ličnost i ratnu ulogu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, poručuje Džaferović.

On zahtijeva od Vlade RS da u skladu sa Zakonom o zaštiti od klevete, u roku od sedam dana javno demantira navode ili da njemu i javnosti prezentira potpuno i tačno utvrđene činjenice, validne dokaze i presude kojima je, kako se u izvještaju kaže, dokazano da je povezan s bilo kakvim krivičnim djelom, posebno ratnim zločinom.

“Vaš izvještaj vrvi od neistina, konstrukcija i falsifikata. Vidim da ste, također, upoznati s činjenicom da je, povodom harange protiv mene kao političara, određene provjere vršilo i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine koje je u martu 2015. godine donijelo naredbu o neprovođenju istrage, jer nije utvrđen ni osnov sumnje za bilo kakvu moju odgovornost”, poručio je Vladi RS Šefik Džaferović.

On predlaže da u RS-u detaljno pročitaju brojne presude Međunarodnog krivičnog suda u Hagu za bivšu Jugoslaviju, a naročito presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu u predmetu Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore od 26. februara 2007. godine.

“Želim da vjerujem da će i za Vas, kao što je to i za mene, biti jako uznemirujuće da je, za tako planski i sistematski izvršene zločine i genocid, odgovarao tako mali broj osoba. Zbog toga sam i najavio osnivanje Centra za istinu i pravdu čiji će osnovni cilj biti identificiranje svakog zločina i zločinca i pomoć nadležnim institucijama u njihovom procesuiranju”, piše u obraćanju Šefika Džaferovića.

On poručuje da će, ako Vlada RS ne postupi prema njegovom zahtijevu u navedenom roku, protiv nje, ali i predsjednice Željke Cvijanović podnijeti tužbu nadležnom sudu gdje će imati priliku da dokazuju “monstruozne tvrdnje i konstrukcije”.

Foto:arhiv

aktuelno.ba/bhrt.ba

Komentari

Komentara