Intervju sa predsjednikom KO SDA TK dr Šekibom Umihanićem: Građani TK su nam ukazali povjerenje koje želimo i moramo opravdati

Spread the love
Rental Travel

Stranka demokratske akcije osvojila je uvjerljivo najviše glasova u Tuzlanskom kantonu na Općim izborima 2022. godine i kao vodeća stranka formirala je vladajuću većinu u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH. Od tog dana prošla je jedna kalendarska godina pa smo ovim povodom razgovarali sa prof. dr Šekibom Umihanićem, predsjednikom KO SDA TK na temu jesu li postavljeni ciljevi SDA za poboljšanje kvalitete života građana Tuzlanskog kantona ispunjeni?

Reha Centar

Gospodine Umihaniću, u prostorijama KO SDA TK stalno se smjenjuju vaši sastanci sa ministrima i skupštinskim zastupnicima iz reda SDA, o čemu se radi?
– Čekali ste malo duže na ovaj intervju, oprostite.Ovo nije ništa drugo nego stalne konsultacije sa izabranim dužnosnicima SDA u Tuzlanskom kantonu, koji su kao i ja odgovorni za svoj rad građanima Tuzlanskog kantona. Dakle, imamo stalne sastanke i kosultacije kako bi jednostavno pratili realizaciju svih zacrtanih ciljeva SDA stranke prema građanima našeg kantona koji od nas s pravom očekuju nove iskorake.

Kada smo kod realizacije zacrtanih ciljeva prije Općih izbora imali ste i mandate od nekih osam mjeseci i prvi ste u rad premijera ali i ministara iz reda SDA uveli tzv” “ekpozimetar”, odnosno plan provođenja 18 ključnih mjera koje su navedene u ekspozeu prije preuzimanja dužnosti Vlade Tuzlanskog kantona?

 Da, upravo taj “ekpozimetar”i realizacija 18. strateških mjera usmjerenih ka boljem ambijentu za život građana Tuzlanskog kantona su recept koji se pokazao ispravnim, a što su na kraju prepoznali i građani Tuzlanskog kantona koji sun am dali podršku na Općim izborima koji su održani 2022, godine, kada smo i osvojili najveći broj glasova u ovom kantonu. Dakle, i ovi stalni sastanci koje imamo ovdje u prostorijama KO SDA TK-a su upravo rezultat stalnog nadzora nad provođenjem svih zacrtanih mjera.

Vratimo se periodu od kada ste nakon Općih izbora imenovani za nosioca formiranja vlasti u TK a od tada je prošlo evo tačno godinu dana. Šta kaže vaš godišnji “ekspoziometar”?

– Svi ministri koje imenovala SDA u Vladi TK imali su obavezu sačiniti godišnji izvještaj o svom radu i prezentovati ga svima nama kako bi znali u kojoj oblasti nam ide dobro ili manje dobro.Ne trebaju meni ti izvještaji već građanima Tuzlanskog kantona koji su nas birali ali i onima koji nas nisu birali, jer mi smo predstavnici svih građana TK-a.Imamo jako dobre rezultate u sektorima unapređenja obrazovnog, zdravstvenog i privrednog sektora. Ništa slabiji rezultati nisu ni oni koje su nam prezentovali ministri za rad, socijalnu politiku i povratak, poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okolice, te Ministarstvo unutrašnjih poslova.Ministarstvo za boračka pitanja na čijem čelu je naš kadar, ima također vise nego dobre rezultate rada, što nas posebno raduje jer branioci Bosne i Hercegovine zaslužuju uvijek vise a sam njihov doprinos je nemjerljiv.

Da onima koji ovo čitaju bude jasnijem šta bi recimo izdvojili kao zaslugu SDA TK i naravno vaših kadrova, a što do sada recimo nije bilo?

– Kada bi nabrajali sve redom zaista bi nam trebalo puno vremena ali evo pošto vi tražite da napomenemo samo neke ključne projekte iz svih svera života građana TK lakše je. Dakle, generalno smo se trudili da za sve sfere života građana Tuzlanskog kantona izdvojimo puno vise novca nego je to ranije bio slučaj.
U obrazovni sistem smo između ostalog donijeli nove pedagoške standard koji omogućavaju svima bolje i kvalitetnije uslove rada, besplatne udžbenike za sve osnove, radimo temeljito na većoj sigurnosti učenika i zaposlenika u školama a to je jedan set mjera,i naravno naša kruna i definitivno decenijski proijekat je izgradnja Kampusa Univerziteta u Tuzli gdje privodimo kraju sve potrebne procedure za početak gradnje.
Rad i socijalna politika je znatno unaprijeđena u odnosu na prethodni period.Jednokratne pomoći za naše penzionere isplaćujemo već treću godinu zaredom,stalna podrška osobama u mentalnom i tjelesnom razvoju, briga o našim povratnicima, samo su neki od projekata ovog resora sa kojim smo jako zadovoljni.
Privreda je nešto što kod svih nas ima posebnu pažnju i značaj jer bez stabilne ekonomije nema ni stabilnog budžeta a samim tin i stabilnih i kontinuiranih izdvajanja.Podrška razvoju kantona kroz razne obilke podrške malim i srednjim preduzećima, kao i novoosnovanim preduzećima i obrtima je sada već konstanta I tu nemamo problem. Ono što moramo učiniti a što i nije naša direktna nadležnost je smanjenje parafiskalnih nameta koji bi po nama sistemski pomogli rasterećenju privrede.
Od projekata iz nadležnosti Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice bi svakako izdvojio projekat energijska efikasnost za naše općine i gradove. Mišljenja smo, a tome svakako i težimo, je da se još vise moramo angažovati kako bi imali ljepši I čišći zrak a samim time i bolje uslove za život na ovom prostoru.
Za poljoprivredu smo ove godine izdvojili rekordna sredtva za poticaje svih grana poljoprivrede ali ono što smo zaključili kao prednost a ne nedostatak, je podrška malim farmama za koje svakako tražimo rješenja jer nemojte zaboraviti da čine 75% ukupnog broja farmi u TK. Zaštita naših šuma, rijeka, jezera i planina je svakodnevni posao svih nas ali namjerno sam ovo izdvojio jer smatram da su neprocjenjivo važne kategorija za naše zdravlje i turizam.
Nabavka nove, izuzetno vrijedne opreme za potrebe naše policije, prijem novih kadeta, te ostali oblici podrške našoj policiji je investiranje u našu sigurnost i bezbjednost.Na ovom planu moramo učiniti još vise napora.
Zdravstvo, na čijem čelu je također naš kadar ima nekoliko dobrih rezultata a to su prije svega izdvajanja za bolju opremu na UKC-u Tuzla, prijem svih ljekara sa Biroa za zapošljavanje u radni odnos, opremanje domova zdravlja u svim općinama i gradovima TK. Pošto i sam dolazim iz ove struke moja želja i moj cilj je da UKC Tuzla bude ponovo centar regije u zdravstvenom sektoru.
Kao što sam i rekao ranije prava branilaca BiH su podignuta na jedan veći nivo.I tu imamo rekordna izdvajanja za ovu godinu a ono što me raduje je podatak da brinemo, kako o braniocima tako i o njihovoj djeci. Brojni su projekti u ovom ministarstvu na koje smo ponosni od stipendija, zapošljavanja i samozapošljavanja, liječenja, banjsko klimatskih benefita niza drugih projekata.
Pitali ste me može li bolje i vise, da miože i mora, oni to zaslužuju.

Niste nam pomenuli Ministarstvo finansija, i tu je vaš kadar?

– Smatrao sam da to ne moram ali evo biću kratak. Suad Mustajbašić je da naš kadar i on ima ulogu suporta svemu gore navedenom a svoj posao radi krajnje profesionalno i ozbiljno.Dovoljno rečeno.

Kada su u pitanju ostala ministarstva i resori gdje nisu vaši kadrovi, koliko ste zadovoljni?

– Mi smo kao što znate u koaliciji koja je stabilna i po meni funkcionalna i naravno da imamo odgovornost i za te resore. O problemima koji nailaze zajednički razgovaramo i rješavamo ih, jer da bi uspjeli poboljšati život građana TK moramo biti u svemu, u ovom slučaju zajedno. Dakle sve naše inicijative koje su realizovane i bile inicirane sa naše strane su i njihova zasluga, odnosno zasluga i skupštinske većine. Dakle, ako dijelimo zasluge moramo i odgovornost za ono što ne ide dobro.

Aerodrom Tuzla?

– Očekivao sam to pitanje i s razlogom ga postavljate. Trenutna situacija na aerodromu je posljedica globalnog dešavanja u aviosaobraćaju i aposloutno je van našeg uticaja. Naime Wizz air kao dugogodišnji poslovni partner Međunarodnog aerodrome Tuzla je od septembra prošle godine u velikoj mjeri reducirao broj destinacija i to u periodu kada su imali rekordnu godinu po broju prevezenih putnika. Jedini razlog smanjenja broja destinacija od strane Wizz air-a je vanredni servis aviona (trenutno je oko 50 aviona na servisu) koji je počeo krajem prošle godine i planiran je završetak tokom ove godine. Tako da povratkom aviona sa servisa možemo očekivati povratak Wizz air-a na aerodrom Tuzla u obimu prije septembra 2023. godine. Nakon smanjenja obima saobraćaja sa aerodroma Tuzla cjelokupna javnost je insistirala na pronalasku alternativnog rješenja da bi se zadržao određeni nivo saobraćaja i zadržao fokus putnika. Imajući to u vidu Vlada TK je iznašla određena sredstva i zajedno sa Međunarodnim aerodromom Tuzla je objavila Javni poziv zainteresovanim aviokompanijama za uspostavljanje redovnih linija tokom zime 23/24 prema zemljama Evropske unije i Turskoj. Na Javnom pozivu izabran je grčki Lumiwinks koji je letio prema 5 destinacija ali se nakon tri mjeseca kontinuiranog saobraćaja povukao zbog lošeg odziva putnika.
Trenutno se vode intenzivni razgovori sa svim zainteresovanim aviokopanijama i sigurni smo da će se u skorije vrijeme naći kvalitetno rješenje na zadovoljstvo naših putnika i privrede. Posebno želim naglasiti da nastavljamo sa investicijama u aerodrome jer moramo spremno dočekati povećanje obima saobraćaja. Takođe je bitno reći da Međunarodni aerodrom Tuzla jedini u Bosni i Hercegovini može u punom kapacitetu koristiti efekte navigacionog sistema ILS CAT III što će biti jedan od naših prioriteta u budućnosti a čime bi postao najatraktivniji aerodrom za slijetanje i polijetanje za redovne i alternativne letove.

Malo prije ste završili satanak sa ministrima a već nakon ovog intervjua imate novi. Dešava li se u SDA TK nešto što ne znamo?

– Ništa loše, vjerujte mi. Nakon ovog intervjua imam sastanak Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK. Imamo sjednicu već u četvrtak i moramo se pripremiti da jasno znamo kuda idemo i šta je to što će građanima Tuzlanskog kantona donijeti boljitak.Dakle, ustaljena procedura ovdje kod nas u SDA TK.Stalno razgovaramo i tražimo rješenja.

Neka poruka za kraj?

– Želimo dostojno opravdati povjerenje građana Tuzlanskog kantona koje su ukazali SDA-e i čista obraza izaći pred naš narod. To je naša politika, filozofija, cilj.Svim našim građanima islamske vjeroispovjesti koji poste Ramazan želim lahke i ugodne ramazanske dane te svim građanima Tuzlanskog kantona dobro zdravlje, porodičnu i svaku drugu sreću a našoj domovini da vječno živi miru i prosperitetu.

Doktore, hvala za vrijeme koje ste izdvojili za nas?

– Hvala vama na iskazanom interesu za rad KO SDA TK I našim planovima i ciljevima za bolji ambijent života građana TK.


Intervju uradio: Refik Topić

 

 

Komentari

Komentara