Novim kolektivnim ugovorom omogućeno povećanje plata za policijske službenike TK

Spread the love
Rental Travel

Premijer Tuzlanskog kantona, Kadrija Hodžić i predsjednik Sindikata policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Hasan Alić potpisali su danas Kolektivni ugovor za službenike policije MUP-a TK, kojim je omogućeno povećanje plata policijskim službenicima.

Reha Centar

Ugovor je potpisan na tri godine, a povećanje plata je u prosjeku oko 10 posto u ovisnosti od čina u toj službi. Koeficijenti  plate policijskih službenika novim Kolektivnim ugovorom  izjednačen je s koeficijentom na federalnom nivou, ali zbog razlike u osnovici za obračun plate na kantonalnom i  federalnom nivou, iznos plata još uvijek nije dostigao federalni nivo.

Premijer TK Kadrija Hodžić izrazio  je zadovoljstvo potpisivanjem ovog ugovora, zahvalivši se Sindikatu policije MUP-a TK na postignutom kompromisu. On smatra da je potpisivanje Kolektivnog ugovora s policijskim službenicima  jedan od važnijih događaja ove godine, ističući da je oko 5 i po miliona na godišnjem nivou povećan iznos  za njihove plate.

 Ocijenio je, da  socijalno partnerstvo oličeno u kolektivnom ugovoru, koji je danas potpisan sa policijskim službenicima dolazi kao siguran znak povećanja sigurnosti, javnog reda, mira u ovom kantonu.

„Jako je bitno da smo ovim pristupom stvorili pretpostavke za održavanje stabilnosti TK“, poručio je premijer Hodžić.

Ministar unutrašnjih poslova  TK, Midhat Dobrnjić iskazao je veliko zadovoljstvo  jer je dio tima koji je donio i usaglasio rješenja, koja se nalaze u tekstu Kolektivnog ugovora.

 „Posebno iz razloga što sam skoro tri decenije proveo radeći policijske poslove, smatram da ovo što je danas postignuto policijski službenici i zaslužuju, poručio  je ministar Dobrnjić napominjući da će se iznalaziti i druga rješenja u okviru Zakona o platama i naknadama policijskih službenika.

“Ovaj dan je skoro pa historijski za policijske službenike. Sporazumom smo riješili goruća pitanja koja su nas tištila posljednjih godina. Prilikom imenovanja aktuelne Vlade  TK kompletan tempo pregovora se promijenio u pozitivnom smislu. Kantonalna vlada je iskazala spremnost da riješi naše probleme u velikoj mjeri”, izjavio je predsjednik sindikata policije TK, Hasan Alić izrazvši  zahvalnost pregovaračkom timu, kantonalnom premijeru i resornom ministru.

U narednom periodu je planirano i materijalno-tehničko opremanje policije.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara