Neophodno prilagođavanje zakonskih rješenja

Spread the love
Rental Travel

Iako, prema riječima premijera Tuzlanskog kantona  Bege Gutića, Vlada TK nije mjesto za rješavanje problema Društva za remont vagona, opruga i mašinsku obradu „Gredelj – Revom“ d.o.o. Dobošnica, učinit će sve kako bi pomogla ovoj firmi.

Reha Centar

„Gredelj Revom“ je, istaknuo je premijer Gutić, značajna za privredu TK pa će Kantonalna vlada inicirati izmjenu propisa koji predstavljaju temeljni problem u ovom slučaju. Na sastanku koji je bio organizovan u cilju sagledavanja svih informacija i okupljanja zainteresovanih strana dogovoreno je da Ministarstvo industrije energetike i rudarstva uradi analizu propisa koji se tiču doprinosa i poreza.

Riječ je o preduzeću čiji su vlasnici „Gredelj Revom“ Zagreb u većinskom procentu od 62% i sa manjinskim dijelom kapitala „Gredelj Revom“ Sarajevo. Od 2009. godine firma je u problemima zbog čega osamdeset radnika ne prima plaću niti im se uplaćuju ikakvi doprinosi. Obaveze prema radnicima, dobavljačima i državi otežavaju rješavanje problema, rečeno je ovom prilikom.

Direktor Željeznica FBiH Nijaz Puzić rekao je kako žele pomoći da se riješi problem Revoma ali su zainteresovani samo za preuzimanje 35 stručnih radnika. To se uklapa u planove o izgradnji radionice za vagone na području TK, za što već imaju planiranih milion KM.

Premijer Gutić istaknuo je kako će u narednom periodu insistirati na rješavanju ovog problema u saradnji sa Vladom FBiH.

Sastanku su prisustvovali i ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, zastupnik u Federalnom parlamentu Tarik Arapčić, poslanik u skupštini TK Suad Salibašić, direktor JP Željeznice FBiH Nijaz Puzić i direktor Rešad Šiljegović.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara