Najava Festivala „ Bina Mira 2015 “

Menprom

Bina Mira je internacionalni  festival osnovan 2008.godine od strane Ahenske mreže za izgradnju mira. Prvi susreti mladih održani su u Tuzli, a domaćin je bilo Pozorište mladih Tuzle. Festival se razvijao svake godine te su se u projekat priključili:

Reha Centar

-Dis Teatar Banja Luka,

-Kulturni centar „Mozaik“, Odžak,

-Kreativni centar „Cekom“, Zrenjanin,

-Pocomania Gravenbroich

-Rohes Theater, Aachen

Cilj festivala i susreta mladih jeste promocija mira i obilježavanje 21.09., Svjetskog dana mira.

U okviru festivala BIMA MIRA 2015. u Tuzli kojeg organizuje Pozorište mladih Tuzle uz podršku Grada Tuzla u periodu od 19.09. do 22.09.2015.godine bit će održano nekoliko događaja među kojima su:

-Radionice za učesnike festivala,

-Predstava „San ljetne noći“ na sceni Teatra Kabare Tuzla

-Koncert Pozorišta mladih Tuzle i KUD „Drina“ Mali Zvornik

-Stručno predavanje na temu „Njemačka mirovna lirika“

Koncept Bine mira 2015  u Tuzli zasnovan je na radnim sastancima i mirovnim radionicama za 90 mladih ljudi iz regije. Cilj svih radionica je isticanje važnosti mira, te analiza trenutnog stanja projekta. Mladi će tokom svih radionica iskazati svoja mišljenja o dosadašnjim susretima te će se definisati vizija projekta za narednih pet godina. U planu je formiranje Vijeća mladih Bine mira. Moderatori radionica su lideri i saradnici iz Pozorišta mladih Tuzle.

Predstava „San ljetne noći“ koja nudi novo čitanje Šekspira. Predstava je nastala kao ispitni, prezentacijski materijal polaznika starije grupe Dramskog studija za djecu i mlade čiji je rezultat simbolična komedija zabune. Protagonisti predstavom „San ljetne noći“ pozivaju na odgovornost vladare koji opstruiraju snove mladih u potrazi za ispunjenjem vlastitih želja, kreativnosti i ambicije. Ekspresivna glumačka igra uz romantične dionice zabranjenog ljubavnog para ruši tabue atenskog glumišta. Predstava će biti izvedena 20.09.2015.godine u prostorijama Teatra Kabare Tuzla u 19:30 sati.

Koncert Pozorišta mladih Tuzle i KUD-a „Drina“ Mali Zvornik predstavlja dio manifestacije „Ljeto u Tuzli“. Koncert će biti realiziran 21. 09.2015.godine na Trgu slobode, a u povodu Svjetskog dana mira. Koncert je zamišljen kao nastup baletnog, muzičko-pjevačkog studija Pozorišta mladih Tuzle, te muzičkog, horskog i folklornog ansambla KUD-a „Drina“ Mali Zvornik. U programu će nastupiti 70 mladih ljudi.

Kao dio projekta Bina Mira 2015 za 22.09. u 13:30, a u saradnji sa Filozofskim fakultetom, odsjekom za njemački jezik i književnost bit će realizovano strućno predavanje „Njemačka mirovna lirika“. Podteme ovog predavanja jesu mir, tolerancija, pomirenje i rat?. Predavači su Heinz Jussen i Juergen Hohlfeld (dugogodišnji mirotvorci projekta  Bine mira)

Dobro nam došli…

aktuelno.ba

Bina mira

 

 

 

Komentari

Komentara