Najava: 9. Festival sevdalinke TK „Sevdalinko u srcu te nosim“

Spread the love
Menprom

Udruženje muzičkih umjetnika i JU BKC TK Tuzla organizatori su 9. Festivala sevdalinke TK „Sevdalinko u srcu te nosim“, manifestacije od značaja za Tuzlu, Tuzlanski kanton, pa i šire. Festival već devetu godinu promoviše sevdalinku, bh. kulturnu odrednicu, u njenom autohtonom izvođenju.

Reha Centar

 

  1. festival sevdalinke TK će biti upriličen u velikoj dvorani BKC – a Tuzla u četvrtak, 13. 04. 2017. godine sa početkom u 19,00 sati.

U susret 9. Festivalu sevalinke TK prošle godine organizovana je Javna tribina na kojoj je donesen zaključak da se pokrene inicijativa za postupak zaštite sevdalinke kao nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja i upisati je na UNESC – ovu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva. Inicijativa je upućena prema Ministarstvu civilnih poslova BiH čija je državna komisija za saradnju BiH s UNESC – om na sjednici održanoj 22.12.2016. godine podržala inicijativu za nominaciju sevdalinke za Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Inicijativa i zaključak  su dostavljeni Federalnom ministarstvu kulture i sporta s prijedlogom da se formira ekspertski tim koji će raditi na pripremi nominacije.

U programu ovogodišnjeg Festivala sevdalinke učestvuje 25 izvođača koje će pratiti Festivalski orkestar pod umjetničkim rukovodstvom prof. Dejana Milkunića.

Pokrovitelji festivala su: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK i Grad Tuzla.

 

aktuelno.ba

Komentari

Komentara