“Marš mira Sarajevo-Nezuk-Srebrenica”: Oko 70 građana danas krenulo iz Sarajeva

Spread the love
Menprom

Oko 70 građana danas je iz Sarajeva krenulo na  “Marš mira Sarajevo-Nezuk-Srebrenica”, osmodnevni put dug više od 240 kilometara koji se prepješači u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana kada su jula 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Reha Centar

Jedan od organizatora Marša, Muhamed Papić kaže da tradicionalno, “Marš mira” kreće 3. jula ispred Spomenika šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na Dolac-Malti u Sarajevu. Prema planu, učesnici će noćiti na planinama Ozren, Ponijeri, Javorje, Jalovo brdo te Nezuk.

Dodao je da su organizatori kao i svake godine Udruženje građana “Svjedoci svog vremena” u saradnji sa Sindikalnom organizacijom i “Jedinstvenom organizacijom boraca” Sarajevo koji već sedmu godinu organiziraju pohod “Marš mira Sarajevo-Nezuk-Potočari“.

Organizirana kolona iz Sarajeva priključit će se učesnicima “Marša mira” u Nezuku, odakle će nastaviti put do Potočara, gdje je dolazak planiran 11. jula, na dan kolektivnog ukopa i dženaze žrtvama genocida.

Također je naglasio da je i ove godine glavna poruka “Marša” čuvanje sjećanja na nevino stradale Bošnjake Srebrenice i Podrinja.

BHRT

Komentari

Komentara