Stradanje najmlađih stanovnika Sarajeva vječno će se pamtiti kao najveći zločin protiv čovječnosti

Spread the love
Rental Travel

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić, povodom obilježavanja 5. maja, Dana sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva  1992.-1995. uputio je u svoje ime i u ime Međunarodnog centra za mir saučešće roditeljima i porodicama.

Reha Centar

– Stradanje najmlađih stanovnika Sarajeva u opkoljenom gradu, u kući, bolnici, na trgu i u  parku, na mostu, i u igri i snu, iznad školske teke i knjige, prvih slova o ljubavi i tajnama dnevnika dječijeg svijeta i saznanjima o životu sa brižnim i hrabrim majkama i očevima, vječno ću pamtiti kao najveći zločin protiv čovječnosti. Spomen-obilježje ubijenoj djeci svjedoči o 1.601 životu koji je prekinut bezumljem opsjednutih zlom i beskonačnoj tuzi i bolu najbližih. Nevinost ubijene djece Sarajeva para um i srce i dušu i nebo, zbog nedovršenih snova i životne igre, zbog uništene dječije radosti i roditeljske sreće, zbog toga što nisu ispričali sve svoje životne priče – kazao je Spahić.

Istakao je da Sarajlije i njihove porodice kroz svoju povijest nikada nisu tako stradali, te da je “ostalo bolno sjećanje i uspomena na vrijeme kada smo između dobra i zla izabrali slobodu i dobro i mir i na nebu i na zemlji”.

– Drvo mira koje sam zasadio u njihovom Parku i svaka grana, svaki list i svaki cvijet, kao da šapuću sa Zapisa Spomen obilježja ime svake djevojčice i svakog dječaka, svakog djeteta, dok ih vjetar prepliće sa dječijim glasovima današnjeg Sarajeva kroz žubor vode iz sarajevske Fontane. Vječna je opomena stradanje djece Sarajeva i vječna je nada da se više nikada ne ponovi vrijeme u kojem se djetinjstvo razara, vrijeme u kojem se otac i majka opraštaju od svojih kćeri i sinova, najbližih i najmlađih – istakao je Spahić.

aktuelno.ba/FENA

Komentari

Komentara