Koja su prava nezaposlenih osoba?

Spread the love
Rental Travel

U Zavodu za zapošljavanje TK pravo na zdravstvenu zaštitu u prosjeku ostvaruje oko 60 000 nezaposlenih osoba, a pravo na prijevremeno penzionisanje u prošloj godini ostavrila su 64 korisnika. Da bi redovno ostvarivale svoja prava nezaposlene osobe se moraju prijaviti na evidenciju u određenim rokovima, te se redovno javljati svaka dva mjeseca.

Reha Centar

„Za osobe koje su završile školovanje rok prijavljianja je tri mjeseca nakon završetka školovanja. Za osobe koje dolaze iz radnog odnosa to je mjesec dana, a za prijevremeno penzionisanje treba da nedostaje tri godine do pune penzije“, izjavila je za RTV Slon Jasna Bedak, stručna saradnica za informisanje u Zavodu za zapošljavanje TK.

Novčana naknada podrazumjeva isplatu 40% od prosječne neto isplaćene plate za posljednja tri mjeseca u Federaciji BiH. Osobe je ostvaruju ukoliko su iz neopravdanih razloga dobile otkaz na poslu, ne mogu samovoljno napustiti posao, odnosno dobiti otkaz koji je osnovan. Ovo pravo u prošloj godini prosječno je koristilo oko 2000 osoba.

„Takve osobe kad se prijave na evidenciju podnesu zahtjev našoj Službi za novčanu naknadu i u skladu sa godinama radog staža određuje se perido za koji će dobijati novčanu naknadu. Tako osbe koje imaju do pet godina radnog staža, tri mjesec imaju pravo na novčanu naknadu, za staž od deset godina šest mjeseci i td.“, kazala je Bedak.

Pored toga osobe sa evidencije imaju mogućnost edukacije, prekvalifikacije te učestvovanja u programima zapošljavanja koje kantonalni zavodi realizuju u saradnji sa Federalnim zavodim za zapošljavanje i drugim institucijama.

(rtvslon)

Komentari

Komentara