Karađoz” na 14.Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banja Luci

Menprom

Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini podržao je održavanje  14. međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Banja Luci u okviru kojeg će biti predstavljen tradicionalni turski teatar sjenki “Karađoz”.

Reha Centar

Dječije pozorište RS, od 3. do 7. oktobra/listopada ove godine organizira 14. izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za djecu. Ova godina će biti u znaku tradicionalnog turskog teatra sjenki „Karađoz“, nakon što su prethodnih godina predstavljena lutkarstva Rusije, Njemačke, Srbije, Slovenije, Bugarske, Slovačke, Mađarske. U okviru predstavljanja tradicionalnog turskog teatra sjenki poznati turski umjetnici Suat Veral i Merve Ilken će svojim lutkama predstaviti umjetnost teatra sjenki „Karađoz“ mladim Banjalučanima.

Predstava „Karađoz na festivalu“ će na Maloj sceni Narodnog pozorišta RS biti prikazana u ponedjeljak, 5. oktobra/listopada 2015. u 12.00 i 14.00 sati.

Pored ove predstave gosti iz Turske će na festivalu održati i radionicu pod nazivom „Karađoz iz ruke djeteta“ i to u nedjelju, 4. oktobra/listopada i u srijedu, 7. oktobra/listopada 2015. u Maloj sali Narodnog pozorišta RS u 12.00 sati. Također, posjetitelji Festivala će biti u prilici posjetiti izložbu karađoz lutaka pod nazivom „Od učitelja do učenika“ koja će biti otvorena tokom trajanja 14. međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Banja Luci.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: