Jemen: Organizacija Ujedinjenih nacija upozorava da oko 1, 5 miliona djece pati od neuhranjenosti

Spread the love
Menprom

Organizacija Ljekari bez granica su 30. oktobra pored upozorenja na stanje zdravstva u humanitarne situacije u Jemenu, pozvali međunarodnu zajednicu da pomogne jemenski zdravstveni sistem koji je uništen u saudijskim zračnim napadima.

Reha Centar

Jemen je od 26. marta 2015. godine do sada poprište agresije i napada arapske vojne koalicije koju predvodi Kraljevina Saudijska Arabija. Gubici u ljudstvu u ovim saudijskim zlodjelima, ne odnose se samo na ubijene i ranjene, raseljene i prognane građane Jemena.

Jemenski građani u ovom nametnutom ratu su pretrpjeli velike patnje i boli. Do sada je oko 2 miliona osoba uskraćeno pravo na normalan život i obrazovanje. 21 milion Jemenaca pati zbog nametnutog rata, i imaju potrebu za hranom i lijekovima, od kojih 9,9 miliona čine djeca. 3,2 miliona Jemenaca unutar zemlje nema krov nad glavom, a od čega se 1,4 miliona odnosi na djecu. 80 posto jemenske infrastrukture je uništeno, a stotine jemenske djece, umjesto da pohađa školu, biva primorano i iskorištavano da radi za oružane grupe.

Pored toga, stotine jemenskih djevojčica ispod 15 godina starosti, prema onome što je objavio UNICEF,  umjesto da se igra dječijim igračkama, zbog prijevremene i prisilne udaje, primorane su čuvati djecu. S obzirom na sve navedeno, jedan od glavnih razloga saudijskog napada na Jemen je destrukcija zdravstvene infrastrukture i medicinske zaštite u Jemenu.

Jemen je najsiromašnija arapska muslimanska zemlja u regionu zapadne Azije. 14,1 miliona Jemenaca ima potrebu za zdravstvenom zaštitom. 370 hiljada jemenske djece starosne dobi ispod pet godina izloženo je opasnosti od neuhranjenosti, što je deset puta više izlaganja opasnosti od smrti. Više od 54 posto zdravstvenih mogućnosti u 16 jemenskih provincija nije aktivno, ali imaju minimalne aktivnosti, a samo 37 posto bolnica ove zemlje rade punim kapacitetom.

Organizacija Ljekari bez granica (MSF) objavila je u četvrtak da je evakuisala svoje osoblje iz šest bolnica na sjeveru Jemena nakon zračnog napada izvršenog u ponedjeljak na zgradu u kojoj djeluje ta nevladina organizacija, a u kojem je poginulo 19 ljudi.

Kako su saopćili, niko im ne može garantovati da će se poštivati zaštićeni status zdravstvenih ustanova, medicinskog osoblja i pacijenata te su se odlučili na evakuaciju.

Napadi u Jemenu traju duže od godinu dana, bolnica je napadnuta četiri puta, a dva puta su Ljekari bez granica u Rijadu u posljednjih osam mjeseci tražili obećanje da će prestati napadi na bolnice. Zračni napad u ponedjeljak je izveden na bolnicu u Absu, u području koje kontrolišu huti, pobunjenici povezani s vojnicima vjernim bivšem predsjedniku Aliju Abdalahu Salehu. U šest evakuisanih bolnica će nastaviti raditi lokalno osoblje, navodi MSF.

Organi za pružanje pomoći Organizacije Ujedinjenih nacija su upozorili da oko 1, 5 miliona djece pati od neuhranjenosti i nedostatka hrane. Prema izvještaju Reutersa (Rojters), u vrijeme kada se nastavlja vojna agresija arapske koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom na Jemen, organi za pružanje pomoći UN su objavili da je 1,5 milion jemenske djece u opasnosti od neuhranjenosti, a da polovina jemenske populacije živi u siromaštvu. Desetine djece u Jemenu se doslovno bori za život, a rat i blokada morskih puteva izazvali su masovnu glad u ovoj najsiromašnijoj arapskoj zemlji.

Humanitarac Ujedinjenih nacija Stephen O'Brien (Stiven Obrajen) opisao je svoj dolazak u jemenski grad Hodeida. “Poražavajuće je vidjeti takvu neuhranjenost”, rekao je. Više od polovine ukupnog stanovništva u Jemenu, kojeg ima 28 miliona, već se suočava sa ozbiljnim nedostatkom hrane, a time su najviše pogođena djeca. UNICEF procjenjuje kako 370.000 djece u Jemenu prolazi kroz neki oblik neuhranjenosti koji uništava njihov imuni sistem, dok više od milion i po djece gladuje. Nedostatak hrane je dugoročan problem koji se naročito pogoršao u posljednjih nekoliko mjeseci. Jedno od djece koja se nalaze na rubu smrti je i Salem Issa, šestogodišnjak koji je toliko neuhranjen i bolestan da više ne može jesti.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara