Jednoobrazno urediti epidemiološke mjere na kupalištima

Spread the love
Rental Travel

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK će u narednim danima pripremiti i Vladi Tuzlanskog kantona dostaviti prijedlog mjera zaštite na kupalištima u Tuzlanskom kantonu, zaduženje je sa jučer održanog sastanka Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19. Naime, iako su neka od kupališta već poduzela preventivne epidemiološke mjere, a imajući u vidu da počinje sezona kupanja, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić je predložio da se zaduži Krizni štab da pripremi jedinstveni set preporuka, kako bi se prevenirala pojava neželjenih epidemioloških efekata.

Reha Centar

S druge strane trenutna epidemiološka situacija na našem kantonu je relativno zadovoljavajuća, istaknuo je ministar zdravstva TK Božo Jurić.

„U posljednjih sedam dana na ukupno 1.700 testiranih, registrirali smo 72 nove osobe pozitivne na korona virus. To je oko 4% pozitivnih u odnosu na broj testiranih, što je približno podatku od prethodne sedmice. Istovremeno smanjio se i broj osoba koje su umrle, a trenutno je hospitalizirano 17 osoba“, kazao je ministar Jurić.

Kada je u pitanju vakcinacija, vakcine, iako u relativno malim količinama, u kontinuitetu, sedmično, pristižu na područje našeg kantona.

„Mi smo prošle sedmice održali i sastanak sa predstavnicima domova zdravlja, koji vrše vakcinaciju stanovništva, kojom prilikom smo još jednom, između ostalog, ukazali na odgovornosti domova zdravlja u procesu vakcinacije i poštivanja definisanih prioriteta“, kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Maida Sarihodžić.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara