Jasmin Alić: Prilagoditi obrazovni sistem potrebama tržišta rada

Menprom

„Odlukom Vlade TK, kojom se daje saglasnost upisa novih 26 odjeljenja u medicinske škole na području TK za školsku 2015/2016. godinu,  Vlada TK svjesno radi na tome da se obrazuju kadrovi  koji će biti na spiskovima biroa rada ili na spiskovima mladih koji čekaju na odlazak iz naše zemlje“, kazao je Jasmin Alić, član Glavnog odbora Naše stranke, ukazujući da se ovakve odluke donose radi slanja mladih van zemlje.

Reha Centar

„Poznato je da se medicinske škole i određeni kursevi završavaju preko noći kako bi mladi ljudi koji ne mogu dobiti posao u svojoj zemlji, otišli raditi u bolnice zemalja EU. Ovim korakom Vlada TK šalje poruku da nije u stanju da rješava problem nezaposlenosti i da je jedini spas za mlade da napuste svoju domovinu i potraže zaposlenje u drugim zemljama. Tako imamo situaciju da veliki broj medicinskih tehničara i doktora iz naše zemlje odlazi na rad u Njemačku“, rekao je Alić.

„Vlada TK je samo nastavila politiku prethodnih vlada prilikom čega se nisu pratile potrebe domaćeg tržišta rada. Sve dosadašnje vlade su nastupale sa pozicije da se omogući školovanje onog usmjerenja za koje osoba iskaže svoju volju. Tako smo imali situacije da su prethodne vlade odobravale upis na fakultete svih onih koji polože prijemni ispit, iako trenutno uopšte nema potrebe za određenim zanimanjem.

Njima je cilj da mladi odlaze iz zemlje, a ne da ih usmjere ka određenim potrebama tržišta rada. Vlada TK u ovom momentu  nema sistemska rješenja i u ime građana molimo je da odstupi“, zaključio je Alić.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara