-
Predstavnici Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ uručili vrijednu donaciju Domu zdravlja u Tuzli - 7 hours ago
-
25. kolektivna dženaza civilnih žrtava zločina počinjenih u Zvorniku 1992. godine - 8 hours ago
-
Boračke organizacije i udruženja Armije RBiH i MUP- a RBiH Grada Tuzla: Demant na saopćenje za javnost Udruga HVO TK - 8 hours ago
-
Ministar Lakić sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH o saradnji u reformskim projektima - 9 hours ago
-
CCI: Izazovi sa kojima se suočavaju javna preduzeća – Šta građani trebaju znati? - 9 hours ago
-
Utvrđen plan upisa i način stipendiranja deficitarnih zanimanja - 9 hours ago
-
Podrška naučno – istraživačkom radu - 10 hours ago
-
Turistička zajednica grada Tuzle: Sa 40.000 KM podržano 28 projekata i manifestacija - 10 hours ago
-
Priprema okvira budžeta TK za naredne tri godine - 10 hours ago
-
13. Festival umjetnosti mladih Kaleidoskop održat će se u Tuzli od 25. do 29. jula - 11 hours ago
INZ: Sigurna hrana danas za zdravo sutra
Svjetski dan sigurnosti hrane (WFSD – World food safety day) se obilježava 7. juna, a ima za cilj skrenuti pažnju i potaknuti akciju da pomogne u sprečavanju, otkrivanju i upravljanju rizicima koji se prenose hranom, doprinoseći sigurnosti hrane, zdravlju ljudi, ističu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).
Ovogodišnja tema je “Sigurna hrana danas za zdravo sutra”, koja naglašava da proizvodnja i konzumacija sigurne hrane imaju neposredne i dugoročne koristi za ljude, planetu i ekonomiju. Prepoznavanje sistemskih veza između zdravlja ljudi, životinja, biljaka, okoline i privrede pomoći će da udovoljimo potrebama budućnosti.
Prepoznavši globalni teret bolesti koje se prenose hranom, a koje pogađaju pojedince svih dobnih skupina, posebno djecu mlađu od pet godina i osobe koje žive u zemljama s niskim prihodima, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2018. da će svaki 7. juni biti Svjetski dan sigurnosti hrane. Svjetska zdravstvena skupština je 2020. godine usvojila odluku o jačanju napora na sigurnosti hrane kako bi se smanjio teret bolesti koje se prenose hranom. SZO i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) zajednički olakšavaju obilježavanje Svjetskog dana sigurnosti hrane, u suradnji s državama članicama i drugim relevantnim organizacijama.
– Ljudi s pravom očekuju da je hrana zdravstveno sigurna i pogodna za konzumiranje. Bolesti izazvane konzumacijom kontaminirane hrane su u najboljem slučaju neprijatne, a u najgorem, mogu biti fatalne. Postoje i druge, ne tako jednoznačne posljedice izazvane kontaminiranom hranom, jer se mogu nanijeti ogrome štete proizvodnji, trgovini, ugostiteljstvu, turizmu i dovesti do značajnog pada zarada, nezaposlenosti i sudskih sporova – ističe menadžer za kvalitet u INZ-u Benjamin Čaušević.
On smatra da su se posljednjih desetljeća desile značajne promjene u proizvodnji hrane, posebno je došlo do porasta proizvodnje hrane koja je pripremljena za direktnu konzumaciju i hrane konzervirane hlađenjem sa produženim rokom trajanja.
-Kod ove vrste hrane povećana je mogućnost kontaminacije, jer se njena proizvodnja sastoji od velikog broja, različitih mehaničkih, proizvodnih koraka. odgovarajuće hlađenje tokom cijelog proizvodnog procesa, ističe Čaušević.
Potrošači trebaju da znaju razliku između zdrave, sigurne i nutritivno vrijedne hrane.
– Sigurna hrana može biti i npr. gazirano piće, ali pretjeran unos gaziranih pića nije zdrav za čovjeka. Zdrava hrana, ako nije proizvedena i skladištena prema propisima i standardima može biti kontaminirana, odnosno nesigurna, i na taj način opasna po život čovjeka. Nutritivno vrijednom hranom se smatra ona hrana koja zadovoljava čovjekove dnevne potreba za makro i mikronutrijentima. Svake godine jedan od 10 ljudi širom svijeta oboli zbog kontaminirane hrane- dodaje Čaušević.
On smatra da se kulturu sigurnosti hrane može procijeniti na način na koji robna marka ili proizvodni pogon reagiraju na redovne probleme ili neusklađenosti koji se javljaju tokom rutinskog poslovanja – osjećaj hitnosti.
-Radi se o tome da svaka osoba koja konzumira hranu shvati zašto je sigurnost hrane važna, svako ima odgovornost da razumije i osigura da se sva hrana proizvodi, skladišti i konzumira prema najvišim sigurnosnim standardima- završava Čaušević, saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica