Hrvatska : Birališta zatvorena, izlaznost manja nego u prvom krugu lokalnih izbora

Spread the love
Menprom

Tačno u 19 sati zatvorena su 4.473 biračka mjesta za drugi krug lokalnih izbora u Republici Hrvatskoj.

Reha Centar

Odaziv birača u drugom izbornom krugu bila je manji nego u prvom. Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvještava kako su izbori prošli bez značajnijih nepravilnosti.

Pravo glasa u drugom krugu lokalnih izbora imalo je 2,791.000 hrvatskih građana, no odaziv birača zamjetno je bio manji nego u prvom krugu, održanom prije 14 dana.

Birani su gradonačelnici četiri najveća hrvatska grada: Zagreba, Rijeke, Osijeka i Splita, zatim Metkovića, Varaždina, Dubrovnika te župani Splitsko-dalmatinske i Varaždinske županije.

Prema izlaznim anketama agencije Ipsos Plus u dva najveća grada, Zagrebu i Splitu, rezultati su neizvjesni i na razini statističke pogreške.

Prve izlazne ankete govore kako je u Gradu Zagrebu Milan Bandić sa 51,43 posto u neznatnoj prednosti pred kandidatkinjom Ankom Mrak Taritaš iz Hrvatske narodne stranke (HNS) koja ima 48,57 posto.

Slična je neizvjesnost u Splitu gdje je Željko Kerum iz Hrvatske građanske stranke (HGS) osvojio 50,81 posto, a Andro Krstulović Opara, kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 49,19 posto.

U Rijeci su izlazne ankete nešto izvjesnije je je dosadašnji gradonačelnik, SDP-ovo Vojko Obersnel odnio 60,08 posto u odnosu na nezavisnog Hrvoja Burića 39,92 posto.

U Osijeku je za Ivicu Vrkića glasalo preko dvije trećine birača, a trećina za HDZ-ovu kandidatkinju Ivanu Šojat.

Hrvatski državljani sa pravom glasa birali su 8 župana, gradonačelnika Grada Zagreba koji ima status županije, gradonačelnike 54 grada i načelnike u 102 općine.

Do 16.30 sati na izbore je izašlo 27,45 posto građana što je slabiji odaziv nego u prvom krugu izbora kada je glasovalo 35,15 posto birača.

Najmanje birača izašlo je u Vukovarko-srijemskoj županiji, a najviše u Ličko-senjskoj.

Iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) je najavljeno kako će prvi izborni rezultati na njihovim službenim stranicama biti objavljeni već u 20 sati, a do 23 sata se očekuje kako će biti obrađeno 99 do 100 posto biračkih mjesta.

anadolija / Radiosarajevo / aktuelno.ba

Komentari

Komentara