Hoće li i Hrvatska ukinuti kantone

Rental Travel

Ne može se dogoditi rast izvan vremena i prostora niti će ga biti dok se ne reformiraju javna uprava, pravosuđe i zdravstvo. Županije treba ukinuti sve do jedne, a ostaviti onoliko općina koliko ih je bilo u socijalizmu. Nekad je općina Čakovac sama pokrivala područje koje sada zauzima cijela županija, kazao je Borislav Škegro jedan od četiri hrvatska ministra financija koji su sinoć sudjelovali u zanimljivoj raspravi Veleučilišta Vern o tome kakodržavne financije staviti u funkciju razvoja. Uz njega su govorili sadašnji ministar financija Boris Lalovac te bivši ministri Martina Dalić i Mate Crkvenac iz čijih se istupa nisu mogle iščitati stranačke boje i razlike.

Reha Centar

– Ovdje sjede krivi ljudi. Dovedite Milanovića, Karamarka, Pusić i Čačića, dovedite sve ministre zdravstva, uprave, pravosuđa i poljoprivrede da odgovaraju na pitanja zašto nema razvoja – kazao je Škegro i dodao da nema ministra financija koji može prikupiti dovoljno novca koliko ovi mogu potrošiti.

– Javni sektor je najveća prepreka i blokada gospodarskog oporavka. Nama prijeti loša ekonomska sudbina, ali nema snage da se provedu mjere koje idu prema rješenju problema. U političkom sustavu postoji svijest o problem, ali ne i da mi moramo naći, provesti i oblikovati rješenje – kazala je Martina Dalić čiji se prijedlog reforme javne uprave nalazi u saborskoj raspravi.

– Svi se slažu s predloženim kad nema novinara, ali kad krene izjašnjavanje stvara se velika koalicija protiv reformi – istakla je Dalić.

– Gospođa Dalić je izvrsno govorila – podržao je sadašnji ministar financija Boris Lalovac koji je na jednom ‘sitnom segmentu’ opisao kako je njemu i Slavku Liniću trebalo dvije godine da isplatu plaća provede preko centralnog obračuna.

– Svi su odjednom našli razloge zašto su prevažni za državu i zašto to ne mogu provesti. Bilo je to lomljenje na mišiće, kazao je Lalovac koji ipak svaki mjesec dobiva na stol cd s plaćama 247 tisuća zaposlenih. Mate Crkvenac je upozorio da sam broj radnika u državnoj upravi nije problem koliko njihova kvaliteta i efikasnost.

– Lijepo je imati izvještaj o plaćama, ali vi još uvijek nemate instrument da dobrog službenika nagradite – a lošeg otpustite, istakla je Dalić. No, čestitala je Lalovcu što je slomio otpor porezne administracije i uvodi obvezujuće porezno mišljenje. Škegro naglašava da porezni sustav nije naš glavni problem, premda bi on sve vratio na stanje iz 1997. godine, jer se ništa fundamentalno neće promijeniti sitnim korekcijama poreznih stopa.

– Ako je privatna bolnica šest puta efikasnija od javne, onda je jasno u kom smjeru treba raditi, istakao je Škegro. Mate Crkvenac je mišljenja da je visoka stopa PDV-anepravedna, te bi ga smanjivao i uveo porez na imovinu i nasljedstvo. Lalovac je pravdao odluke o otpisu duga i zamrzavanje franka time što u državi ne postoje instrumenti za restrukturiranje privatnog duga, koji se kreće oko 140 posto BDP-a. Škegro je  sve poučio da ne treba imati iluzija oko otpisa inozemnog duga, jer je i on slično kao Grci sada, 1995. godine pokušao dogovoriti otpis jugoslavenskog duga sa pariškim i londonskim dugom, ali nisu mu ni lipe dali.

– Vi ste čudo prirode, imate lijepu obalu, obrazovane ljude, imate vi to od čega vratiti – prepričao je Škegro što su mu govorili vjerovnici. Čak su pokušali uvaliti Hrvatskoj da vraća dugove Srbije te  Bosne i Hercegovine.

večernji list – aktuelno.ba

Komentari

Komentara