Hiljade ljudi odalo počast ubijenim studentima

Rental Travel

Komemoracija je održana na Trgu Union na Manhattanu, a prisustvovali su brojni predstavnici muslimanskih zajednica u SAD-u. U ime organizatora skupa, Mreže muslimanskih zajednica, obratila se predsjednica organizacije Christina Tasca, koja je istakla da je u ovom vremenu neophodna borba protiv mržnje i netrpeljivosti u društvu.

Reha Centar

„Pozivamo sve medije i izabrane zvaničnike da pokazuju istu pažnju svim žrtvama napada, bez obzira na njihovu vjeru, rasu ili naciju“, kazala je Tasca. Posredstvom društvenih mreža na internetu je pokrenuta kampanja „Muslim Lives Matter“ kao reakcija za nezainteresiranost američkih medija za ubistvo muslimanskih studenata.

Šef Vijeća za međudruštvene odnose u New Yorku Marco Carrion je kazao da je život svakog čovjeka jednako vrijedan i najoštrije osudio svirepo ubistvo studenata u Sjevernoj Carolini.

U mjestu Chapel Hill u utorak su u kampusu ubijeni student stomatologije Deah Barakat (23), njegova supruga Yusor Mohammed Ebu Salha (21) i svastika Razan Mohammed (19). Hicima iz vatreng oružja usmrtio ih je Craig Stephen Hicks, koji se potom predao policiji, a izjašnjava se kao ateista. Policija tvrdi da je ubistvo uslijedilo nakon nesporazuma o parking mjestu.

I u kampusu Univerziteta u Sjevernoj Carolini je održan komemorativni skup ubijenim studentima. Ovom skupu je prisustvovalo više od hiljadu studenata.

„Životi muslimana su važni“, „Stop islamofobiji“, „Poštovanje za muslimane“ su neki od transparenata koje su nosili studenti.

U ulici Summerwalk Circle vlada muk i tuga, a ispred kuće ubijenih prijatelji i poznanici su ostavili brojne vijence cvijeća. Susjedi rijetko izlaze na ulicu, a dešavanja prati nekoliko novinarskih ekipa. Tijela ubijenih će biti sahranjena danas nakon klanjanja dženaze-namaza u mesdžidu Raleigh.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara