Grupe „Kolektif Istanbul“ i „Ilhan Ersahin's Istanbul Sessions“ na 20. Baščaršijskim noćima

Rental Travel

Uz podršku i u organizaciji Ureda savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovine dvije muzičke grupe iz Turske predstavit će se svojim repertoarotm tokom jubilarnog, 20. Festivala Baščaršijske noći.

Reha Centar

Grupe „Kolektif Istanbul“ i „Ilhan Ersahin's Istanbul Sessions“ će u okviru 20. Baščaršijskih noći u sali Bosanskog kulturnog centra sarajevskoj publici donijeti dašak Turske, uz primjese jazza i bluesa.

„Kolektif Istanbul“ svoj nastup će imati 5. jula/srpnja 2015. godine u 21.30 sati, dok će „Ilhan Ersahin's Istanbul Sessions“ održati koncert 9. jula/srpnja 2015. godine, također, u 21.30 sati.

Muzički pravac koji njeguje grupa „Kolektif Istanbul“ je mješavina turskog folka i modernih pop elemenata, a sadrži i funky i jazz elemente. Glavni fokus ove grupe je susret kultura Balkana i Anadolije. „Kolektif Istanbul“ je grupa koja je svoje prve korake pravila na svirkama po seoskim teferičima i svadbama u Turskoj.

Kolektif Istanbul

 

Grupa okuplja muzičare koji su svoje karijere gradili na seoskim zabavama, na jednoj i muzičare koji su sazrijevali kroz improviziranje u različitim muzičkim pravcima, na drugoj strani. I jedni i drugi su u svom muzičkom stvaralaštvu nadahnuti Istanbulom, što pretaču u sjajne kompozicije tokom nastupa. Gajde, klarinet, saksofon, harmonika, tuba, udaraljke i bubnjevi čine cjelinu bogatog zvuka u kojem su kombinirani dinamičnost balkanskih fanfara i dubina anadolskog bluesa.

„Ilhan Ersahin's Istanbul Sessions“ jedan je od muzičkih projekata koje je pokrenuo Ilhan Ersahin, rođen u Švedskoj, od oca Turčina i majke Šveđanke. Ersahin je saksofonista, kompozitor, muzički producent, vlasnik klub, kustos jazz fastivala, a uz sve nabrojano posjeduje i svoju diskografsku kuću. „Istanbul Sessions“ je projekat započet 2008. godine u Istanbulu, kao rezultat Ersahinovog poznanstva sa grupom muzičara iz Istanbula koje je upoznao, svirajući sa muzičarima iz New Yorka u Istanbulu u okviru projekta  „Wonderland“.Istanbul Sessions“ njeguje zvuk koji predstavlja neku vrstu poveznice između rocka i dancea. Cilj je živom instrumentalnom muzikom prići publici koja uživa u plesu u klubovima, pritom se ne koristeći elektronskom muzikom. Bend je sastavljen od vrsnih muzičara koji su radili sa nekim od najpoznatijih turskih izvođača poput Tarkana, Sezen Aksu, Ajde Pekkan i drugima, što daje dodatni kvalitet njihovom živom nastupu, ali i pjesmama koje su posebno urađene za ovu muzičku grupu.

Ulaz za koncerte grupa „Kolektif Istanbul“ i „Ilhan Ersahin's Istanbul Sessions“ je besplatan.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: