Gradonačelnik Tuzle i Ambasador Republike Češke u BiH razgovarali o mogućnostima unapređenja saradnje Tuzle i Vlade i gradova Republike Češke

Spread the love
Rental Travel

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i Ambasador Republike Češke u BiH, Nj.E. Jakub Skalnik, susreli su se u utorak 8. juna, u zgradi Gradske uprave. Ovom prilikom razgovaralo se o uspostavljanju saradnje Tuzle i nekog od čeških gradova, kao i o razvoju prijateljstva između Tuzle i Republike Češke.

Reha Centar

“Imamo veliku čast da nas je u Tuzli posjetio ambasador Republike Češke, gospodin Jakub Skalnik, sa saradnicima, povodom razvoja prijateljstva i saradnje nekog od gradova iz Češke i Tuzle. Imali smo jedan vrlo ugodan razgovor. Mi u BiH i Tuzli, nemamo niti jedno negativno iskustvo u odnosima sa Republikom Češkom, a imamo mnogo pozitivnih. Vežu nas i mnogi građani češkoga porijekla, od kojih su neki postali i istorijske ličnosti našeg grada. Dovoljno je reći dva imena, Franjo Rezač i Čestmir Dušek, ali i to je nešto što još trebamo istražiti i o čemu treba pisati. Vežu nas i Tuzlaci koji su u Republici Češkoj osnovali porodice, žive tamo, postali su priznati poduzetnici i stručnjaci u Češkoj. Te se migracije događaju, nekada su iz Češke, prije možda sto godina i više dolazili iz Češke prema Tuzli, a onda, naročizto od devedesetih godina, od Tuzle i BiH prema Češkoj. I to je jedan od razloga zbog kojih treba da se bolje povežemo. Sinoć smo prisustvovali veličanstvenom događaju, obilježavanju šezdeset godina Srednje muzičke škole u Tuzli, a znamo da je otac umjetničke muzike i Srednje muzičke škole Čestmir Mirko Dušek, dobitnik najviših čeških i bosanskohercegovačkih priznanja. Čestmir Dušek je dovoljan razlog da budemo sretni što Srednja muzička škola nosi njegovo ime.

Nastaviti ćemo razgovarati u cilju unapređenja, prije svega,  ekonomske, a onda i kulturne , sportske i svake druge saradnje, u obostranom interesu. Dogovoriti ćemo povezivanje sa nekim od čeških gradova. Mnogo je toga što nas veže, nema ništa što nas odvaja i evo, dobro je da smo krenuli ovako konkretno razgovarati sa našim iskrenim prijateljima. Zahvalan sam i narodu i Vladi Republike Češke za jedan pošteni stav prema BiH, kada nam je bilo najteže, u godinama rata i poslije. Zahvalan sam za dobar prijem građana BiH koji su kao izbjeglice došli u Češku i dobar odnos prema našim državljanima u Republici Češkoj”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Ambasador Republike Češke u BiH, Nj.E. Jakub Skalnik, nakon sastanka obratio se prisutnim novinarima.

„Zahvaljujem se gradonačelniku Imamoviću za poziv koji smo dobili. Već dvije godine sam u BiH i treći puta sam u Tuzli. Kao što je gradonačelnik spomenuo, razgovarali smo o mogućnostima dugogodišnje saradnje, kako na ekonomskom nivou, tako i na povezivanju između gradova Češke Republike i gradova u BiH. Kontakte između građana BiH i Češke Republike smatramo najboljim kontaktima koje neke države mogu da imaju. U narednim sedmicama ćemo se potruditi da pronađemo grad u Češkoj koji bi mogao biti partner Tuzli, tako da te veze mogu biti dugogodišnje i da se građani ta dva grada mogu što bolje povezati. Zadovoljstvo mi je što sam ovdje dva dana nakon što se održao koncert, kada je Srednja muzička škola dobila ime Čestmira Mirka Dušeka. Također smo razgovarali o tome kako da se uključimo u život građana českog porijekla u Tuzli i kako da im ambasada pruži podršku“, izjavio je nakon sastanka ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalnik.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi delegacije su posjetile znamenitosti Grada Tuzla koje predstavljaju prirodno i kulturno naslijeđe ovih prostora, a jedan dio delegacije Ambasade Republike Češke posjetio je BIT Centar i sa predstavnicima Grada Tuzla razgovarao o mogućnostima ekonomske saradnje.

aktuelno.ba / Grad Tuzla

Komentari

Komentara