Funkcioneri sa visokim platama pokušavaju da se vade ali ….

Spread the love
Rental Travel

Popis najplaćenijih osoba u Federaciji BiH ima manjkavosti jer se na njemu ne nalaze neka imena koja bi trebala biti uvrštena na listu ”plaćenika”, dok su neka, kako tvrdi Federalna televizija, na popisu završila iako nisu trebala.

Reha Centar

Tako FTV navodi da je, među najplaćenijim u mjesecima mart, april i maj 2013. godine, mnogo onih koji su tu tek pukim slučajem, pa tako izdvaja slučaj uposlenice kantonalnog MUP-a u Bihaću, Rozalije Fuksik, koja se na popisu našla sa plaćom od sedam hiljada KM za mart. Međutim, emisija Mreža FTV-a navodi kako je njena stvarna plaća 950 KM, a da je spomenuti iznos primila kao razliku za godinu dana porodiljskog odsustvovanja.

Na popisu nadoknade

Emisija Mreža je objavila i kako je jedan od rekordera prema popisu, Srećko Glibić kojem su isplaćene 24 hilajde KM plaće, ustvari primio nadoknadu MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona nakon oslobađajuće presude za dvogodišnju suspenziju.

Da su na popisu 100 najviših primanja u javnom sektoru kojeg je Porezna uprava Federacije BiH dostavila Parlamentu FbiH i oni koji ne bi trebali biti, emisija Mreža navodi i slučaj bivših uposlenika Union banke –Jasenke Hadžialić i Šaćira Žige, koji su na popisu završili s otpremninama od po 11 hilajda maraka.

Ni rekordnih 42 hiljade maraka plaće Nedžadu Poliću, koji je bio najplaćenji čovjek u federaciji BiH u maju, nije plaća već otpremnina na odlasku sa menadžeskog mjesta u Bosnalijeku.

Namjerno izdvajanje

Zbog toga se provlači priča o najmernom izdvajanju nekih osoba na popis, dok na njemu nema isto tako zvučnih imena, pa se tako na popisu nalazi samo sedam političara i to dva člana Predsjedništva, predsjedavajući Vijeća ministara, a od 57 parlamentaraca objavljeni su podaci samo njih četvero.

Federalna TV navodi kako je objavljena plaća tadašnjeg predsjedatelja Zastupničkog doma Bože Ljubića objavljena dok plaća Denisa Bećirovića, sadašnjeg predsjedavajućeg nije te kako je Sulejman Tihić na popisu, a Dragana Čovića nema. Isto tako zanimljivo je da je objavljena plaća predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande dok niti jednog drugog državnog ministra nije.

A ministar sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić, navodi kako je to „otimanje od nas i od običnih građana koji plaćaju PDV”, te da se pred građanima mora raščistiti s onima koji žive od građana”.

Naveo je, gostujući u emisiji Face TV, Senada Hadžifejzovića, kako država staje na noge, a svi koji su počinili kriminal, ratni zločin, korupciju, imaju razloga da ne spavaju mirno u sljedećoj godini.
Gdje su političari?

Sa druge strane, ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija, izjavio je medijima kako je i njemu čudno što na popisu nema političara.

”Zar smo i taj popis izbrisali”, rekao je Lagumdžija najavivši kako će SDP pokrenuti, uz ponovno vraćanje seta antikoruptivnih zakona “na scenu” i inicijativu za formiranje posebnih parlamentarnih komisija čiji bi zadatak bio utvrđivanje potrošnje iz budžeta u proteklih sedam godina u smislu trošenja budžetskih sredstava na kupovinu auta, troškova reprezentacije, itd.

”Narod treba znati koliko je po funkcioneru potrošeno na dnevnice, reprezentaciju, koliko je automobila kupljeno, koji su to drugi prihodi i da zaista ovu priču dovedemo do kraja”, rekao je Lagumdžija pohvalivši se kako je na popisu samo jedan bivši član njegove stranke.

Federalna porazna uprava demantovala je kako se uz popis mogu vezati bilo kakve manipulacije i poručuju da su njihovi mjesečni izvještaji o prihodima koje poslodavac isplaćuje uposlenicima i po kojem se obračunavaju poreska plaćanja trebali ostati tajni.

Komentarišući popis, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je kako kao prvi čovjek izvršne vlasti u BiH ima visoku plaću za današnje uslove, ali da se pokazalo da pojedini funkcioneri u Federaciji BiH imaju i po pet puta veću platu.
Limit na plaće

”Ja ne mogu da vjerujem da je to tako. Kažu da jeste i ako je to vjerodostojno, zaista, što je previše, previše je. Nemam šta drugo reći”, kazao je medijima Bevanda.

Federalni premijer Nermin Nikšić rekao je kako ne zna koji to rezultati poslovanja mogu opravdati tako visoke plaće posebno ako se uzmu u obzir pokazatelji da su neke od tih firmi stalni gubitaši te da se stalno traži način kako da se njihovi gubici saniraju.

Naveo je da su plaće pojedinih dužnosnika u Federaciji bezobrazno visoke za uslove u kojima živimo te da plaće premijera FBiH nema vjerojatno ni među 1.000 najvećih plaća.

Međutim, krivicu na Nikšića prebacuje Radončić, čiji je zastupnik u federalnom parlamentu, Hazim Kapić, zatražio spomenuti izvještaj.

”Tražim da Federalna vlada uvede limit na plaće u javnim kompanijama. To imaju mnoge zemlje. To postoji i u BiH. Vlada RS usvojila je taj limit i neka gospodin Nermin Nikšić izvoli i neka štiti građane od pljačke visokih funkcionera koje su postavljali SDA i njegova stranka”, rekao je Radončić naglasivši kako ne može čovjek u javnoj kompaniji imati plaću od 40.000 KM.

”Neka ide u privatni sektor i neka se tamo bori sa konkurencijom”, naglasio je lider SBB-a.
Jači od Amerike

Objavljeni popis izazvao je brojne reakcije. Sa jedne strane govori se o popisu odabranih kao uvodu u predizbornu godinu koja je pred nama. Sa druge strane, analiziraju se i upoređuju brojevi.

Večernji list tako navodi da je američkom predsjedniku Baracku Obami bruto plaća je u maju ove godine iznosila oko 47.800 maraka upoređujući to sa bivšim direktorom Bosnalijeka koji je, zajedno sa premijom za taj mjesec, zaradio bruto oko 72.000 maraka.

”Tako je BiH, makar u kategoriji blasfemije, u nečemu pretekla i Sjedinjene Države”, naveo je Večernji list.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)

Komentari

Komentara

Posted In: