Füle pozvao političare u BiH da ne ignoriraju glas građana

Spread the love
Menprom

Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Stefan Fülerazgovarao je danas u Sarajevu s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i entitetskim premijerima Nerminom Nikšićem i Željkom Cvijanović, a prije toga je imao konstruktivan i zanimljiv sastanak s predstavnicima organizacija građanskog društva u BiH.

Reha Centar

Između ostalog, kazao je, tu su bili i predstavnici plenuma koji su posljednjih dana aktivno radili širom BiH.

Prema njegovim riječima, očigledno je da politički sistem u BiH mora postati odgovorniji prema samim građanima BiH. Jako je bitno da se uzme u obzir da politički sistem u BiH mora postati odgovorniji u smislu onoga što je bitno za građane, uvjeta za više radnih mjesta, efikasniji sistem pravosuđa i fer prilike u životima građana.

“Htio bih ovom prilikom da pozovem političare u BiH da ne ignoriraju glas građana. Postoji dosta bitan prostor, prostor za angažman građana i njihov glas treba saslušati. Građani trebaju biti angažirani i trebaju biti u prilici da to rade bez straha od bilo kakvog nasilja, proganjanja. Također, trebalo bi da se osiguraju uvjeti da ne bude nasilja ni s jedne strane, jer je za nas korištenje nasilja apsolutno neprihvatljivo“, kazao je Füle.

Istaknuo je da je rezultat sinoćnjeg sastanka s predstavnicima političkih lidera o implementaciji presude Evropskog suda u Strazburu u predmetu Sejdić-Finci bio ‘veoma razočaravajući’.

Füle je, između ostalog, kazao da je zaključio svoj angažman u vezi s ovim pitanjem.

“O tome sam obavijestio političke lidere, o tome sam obavijestio visoku predstavnicu, odnosno zamjenicu predsjednika Catherine Ashton i Vijeće za vanjske poslove. Sljedeće sedmice ću o tome razgovarati s predsjedavajućim Vijeća Evrope. Sad je ponovo vrijeme, odnosno trenutak za institucije BiH da preuzmu na sebe ovu inicijativu”, kazao je Füle.

Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: