FHMZ/ Pripremite kišobrane: Objavljena prognoza do nedjelje

Spread the love
Rental Travel

utros je u Bosni i Hercegovini većinom sunčano. Po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne ima magle i niske naoblake.

Reha Centar

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica i Sokolac 11; Bugojno 14; Ivan Sedlo i Sarajevo 15; Srebrenica 16; Livno, Sanski Most i Tuzla 17; Bihać i Prijedor 18; Banja Luka, Doboj i Zvornik 19; Brčko i Trebinje 21; Gradačac 23; Mostar 26°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 946hPa, za 2hPa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Bioprognoza: Uz povoljne biometeorološke prilike, bez izraženijih oscilacija temperature i atmosferskog pritiska, većina ljudi trebala bi se ugodnije osjećati. Nešto izraženije tegobe kod osjetljivih osoba moguće su u poslijepodnevnim satima. a općenito tokom dana neophodno je povesti računa o zaštiti od vrućine i štetnog UV zračenja.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne će biti magle i niske naoblake. Usljed razvoja konvektivne oblačnosti od sredine dana prema večernjim satima očekuju se lokalni pljuskovi i grmljavina koji su najizgledniji u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 27 i 34°C. U Sarajevu sunčano uz umjerenu oblačnosti. Najviša dnevna temperatura zraka oko 27°C.

U srijedu u Bosni i Hercegovini prije podne će preovladavati sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne će biti magle i niske naoblake. Od sredine dana prema večernjim satima u većem dijelu zemlje su izgledni lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 18°C, na jugu zemlje od 20 do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 33°C, na jugu zemlje do 35°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini će prije podne preovladavati sunčano. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni će biti magle i niske naoblake. Usljed razvoja konvektivne oblačnosti od sredine dana prema večernjim satima u većem dijelu zemlje su izgledni lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 18°C, na jugu zemlje od 19 do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 33°C, na jugu zemlje do 35°C.

U petak u Bosni i Hercegovini sunčanije prije podne. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni će biti magle i niske naoblake. Usljed razvoja konvektivne oblačnosti od sredine dana prema večernjim satima prognoziraju se lokalni pljuskovi i grmljavina u Bosni i istočnim i sjevernim područjima Hercegovine. Vjetar slab jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 18°C, na jugu zemlje od 20 do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 33°C, na jugu zemlje do 35°C.

U subotu u Bosni umjereno do pretežno oblačno sa pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini sunčanije prije podne. Vjetar u većem dijelu zemlje umjerene jačine jugozapadnog smjera. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne vjetar slab istočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 18°C, na jugu zemlje od 20 do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 26 i 31°C, na jugu zemlje do 33°C.

Od nedjelje  očekuje se veća promjena vremena. Osim kiše, prognozira se prodor hladnog zraka sa sjevera koji će usloviti pad temperatura zraka i do 10°C. Početkom naredne sedmice osjetno hladnije, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara