Elaborat o sanaciji kritičnih klizišta

Spread the love
Rental Travel

O analizi stanja i izradi elaborata kritičnih zona gdje su klizišta napravila materijalne štete razgovarali su premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin i stručnjaci Rudarsko-geološkog-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Reha Centar

Tim RGGF-a od majskih je poplava angažovan na terenu i već su uradili preliminarnu identifikaciju klizišta te sastavili izvještaje. Prema riječima prof. dr. Kemala Gutića, dekana Rudarsko-geološkog fakulteta dogovorena je izrada elaborata kako bi se moglo stručno i profesionalno aplicirati prema fondovima, odnosno institucijama koje će odobravati sredstva za sanaciju.

Resorni ministar Karadžin istaknuo je da će zbog efikasnijeg traženja  donatora izvještaji o štetama odnosno materijali, biti podijeljeni na manje segmente koji ne zahtijevaju milionske donacije. Kratko vrijeme za djelovanje i veliki teritorij Tuzlanskog kantona zahvaćen poplavama i klizištima podcrtava važnost formiranja kvalitetne baze podataka ili i jačanje kadrovske strukture u općinski štabovima civilne zaštite, rečeno je ovom prilikom.

Stručnjaci RGGF-a imali su sastanak sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH i Ambasade SAD-a u BiH u vezi migracija minsko-eksplozivnih sredstava koja su u eroziji u klizištima dobila novu formu, rekao je prof. dr. Gutić te napomenuo da će paraleleno raditi i mapiranje tih oblasti.

Na sastanku je istaknuto da na području TK postoji ogroman broj klizišta koja su nanijela velike štete, te će biti potrebno mnogo sredstava za sanaciju.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara