Delegacija Europske unije u BiH posvećena napretku Bosne i Hercegovine

Spread the love
Rental Travel

Donacija medicinske opreme i njeno uručivanje Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli bio je povod za današnju posjetu političke savjetnice u Delegaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini Nataše Malinić Tuzlanskom kantonu i premijeru Kadriji Hodžiću. Radi se o donaciji Evropske unije krovnoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u našem kantonu. Ova donacija samo je posljednja u nizu donacija koje je Delegacija osigurala, a ukupna vrijednost do sada dostavljene pomoći je oko 1,6 miliona KM, rečeno je danas.

Reha Centar

„Izazov corona virusa je milenijski izazov s kojim se ne možemo samostalno boriti. Ulažemo napore da razumijemo problem i da uvažimo interese građana pri definisanju mjera zaštite. Vrlo je teško uskladiti interese građana sa mjerama koje su uistinu neophodne u ovom momentu. U tom smislu nastojimo djelovati edukativno i preventivno. Priželjkujemo vakcine, a spremni smo da i mi kao Kanton, u sumu koju je predvidjela Federacija BiH, dodamo određeni dio sredstava za nabavku dodatne količine vakcina za građane našeg kantona. To je naša inicijativa, kojoj se danas žele priključiti i drugi kantoni, kao odgovor na činjenicu da kantoni nisu u prilici samostalno pregovarati o nabavci nasušno potrebnog lijeka“, kazao je premijer Hodžić i doda da je današnja donacija prijateljski i simboličan čin, koji ima veliku materijalnu, ali i simboličku vrijednost.

Savjetnica Malinić je tokom sastanka iskazala interes i za stanje za političku situaciju u Tuzlanskom kantonu, te programska usmjerenja Vlade Tuzlanskog kantona.

S tim u vezi premijer Hodžić je kancelariju Europske unije upoznao sa aktivnostima koje Vlada već provodi na planu borbe protiv korupcije i povećanju transparentnosti svog rada.

„Radimo tek nešto više od mjesec dana i u proceduri smo pripreme zakona o imovini javnih dužnosnika i osnivanju institucije za prevenciju i borbu protiv korupcije“, kazao je premijer Hodžić.

„Mi smo lojalni partneri i posvećeni smo ostvarivanju napretka BiH na putu ka EU. Naš fokus je na 14 prioriteta i, iako EU pregovara isključivo sa državnim nivoom, tu smo da sarađujemo sa svim nivoima i pomognemo vam da uradite svoj dio posla, odnosno da izvršite svoje obaveze na tom putu. Imamo mnogo projekata koje realiziramo na području Tuzlanskog kantona, pomogli smo u vrijeme poplava, sada realiziramo projekat uređenja riječnih korita. Radili smo i obnovu stambenih jedinica, te niz drugih aktivnosti koje su i direktno vidljive građanima“, pojasnila je Malinić izražavajući volju i spremnost za nastavak i unaprjeđenje postojećih odnosa.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara