Danis Tanović i ekipa filma “Smrt u Sarajevu”, danas će doputovati u Sarajevo

Spread the love
Menprom

Bh. režiser i oskarovac Danis Tanović i ekipa filma “Smrt u Sarajevu”, danas će doputovati na Sarajevski aerodrom. Direktan prijenos pratite na BHT1 i portalu bhrt.ba od 13.55.

Reha Centar

Film “Smrt u Sarajevu” je sinoć na 66. Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu osovjio “Srebrenog medvjeda” u kategoriji Velika nagrada žirija.

Film je prethodno dobio i nagradu “Fipresci”, koju dodjeljuju filmski kritičari. Tanović se zahvalio na nagradi, te istaknuo da je ovo jedna od njegovih najljepših premijera, uz činjenicu da je cjelokupna ekipa filma na okupu.

Danis Tanović je tako, nakon filma “Epizoda u životu berača željeza” za koji je dobio “Srebrenog medvjeda” za najboljeg glumca i režiju, nakon tri godine ponovo trijumfovao na Berlinaleu.

Film “Smrt u Sarajevu” premijerno je prikazan u takmičarskom programu 66. Berlinalea, koji trajao od 11. do 21. februara. Ekipa filma je nakon prikazivanja dobila ovacije novinara i publike, što još jednom potvrđuje da je Tanović i ovaj put napravio dobar posao.

Radnja filma koji je sniman u maju prošle godine, smještena je jednom sarajevskom hotelu gdje je u toku priprema večere za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Film je rađen prema motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja “Hotel Evropa”.

Komentari

Komentara

Posted In: