Ceremonija primopredaje novih američkih helikoptera namijenjenih OSBiH

Spread the love
Rental Travel

Nakon isporuke početkom decembra i probnih letova, danas je u kasarni “Rajlovac” upriličena svečana primopredaja novih američkih helikoptera, namijenjenih Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Reha Centar

Radi se četiri helikoptera opće namjene Bell Huey II (vojne oznake “UH-1H-II Huey II”), američkog proizvođača “Bell Helicopters”, ukupne vrijednosti 38.539.378 dolara, od čega je učešće BiH 4.360.000 dolara (7,5 miliona KM), dok je preostali iznos osigurala Vlada Sjedinjenih Američkih Država sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama.

Zahvalnost američkoj Vladi, tim povodom, iskazali su predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, istaknuvši značaj kontinuirane podrške SAD-a Bosni i Hercegovini, koja se, između ostalog, ogleda i u snažnom partnerstvu s OSBiH.

Uz čestitke OSBiH povodom jedne od najvećih investicija u procesu njihove modernizacije i opremanja, Komšić i Džaferović su potcrtali važnost daljnjeg jačanja OS kao garanta mira i sigurnosti i nezaobilaznog faktora na putu evroatlantskih integracija.

Ocijenili su kako OSBiH i reforma sektora odbrane zorno svjedoče da je napredak u BiH moguć i poželjan, te pozvali na nastavak ovog i drugih reformskih procesa u interesu i na dobrobit svih građana i bh. naroda.

Svi oni koji obnašaju bilo kakvu funkciju u Bosni Hercegovini posebno u ovako složenoj političkoj situaciji, dužni su učiniti sve da očuvaju mir i stabilnost, poručili su članovi bh. Predsjedništva BiH, uz napomenu kako su povratak dijalogu, međusobnom uvažavanju i razumijevanju put kojim treba da ide BiH.

Značaj podrške pozitivnim procesima u BiH potcrtao je i ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, ocijenivši kako svjedočimo velikom danu za OSBiH i za partnerstvo SAD-a i BiH.

Istovremeno, iskazao je zadovoljstvo činjenicom da su spomenuti helikopteri postali odmah operativni te da mogu koristiti svim građanima BiH, bilo da se radi o poplavama, požarima ili bilo kojim drugim vanrednim situacijama.

OSBiH, kako je kazao, zaslužuju podršku “jer se radi o instituciji na državnom nivou koja je pokazala visoku profesionalnost i integritet u obavljanju vlastitih dužnosti na dobrobit svih u BiH, te su u međuvremenu postale provjereni partner NATO-a, kao i EU i UN-a u operacijama očuvanja mira”.

– BiH je na putu ka NATO-u ušla u novu fazu provedbe reformi koje su ključne za postizanje standarda i vrijednosti koje vladaju u zemljama članicama tog saveza – kazao je ambasador Nelson, naglašavajući kako američko investiranje u kapacitete OSBiH predstavlja neposrednu pomoć na putu usvajanja standarda evroatlantske zajednice.

U osvrtu na segment modernizacije i jačanja kapaciteta OSBiH najviši odbrambeni dužnosnici – ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović su, uz zahvalnost Vladi SAD-a i američkom ambasadoru lično, istaknuli značaj nabavke novih helikoptera za daljnje jačanje operativnih i manevarskih sposobnosti OSBiH.

Poručili su, istovremeno, kako OSBiH kao jedina legalna i legitimna vojna sila države BiH, imaju Zakonom o odbrani BiH definiranu obavezu i misiju da predano rade u interesu države i svih njenih građana i naroda, izražavajući očekivanje da će današnja ceremonija značiti i početak intenzivnijeg angažmana na planu modernizacije i daljnje interoperabilnosti OSBiH.

Sudionike ceremonije pozdravila je i čestitke OSBiH uputila komandantica NATO-štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela L. McGaha, potcrtavajući kako najnovija donacija SAD-a i saradnja s Bosnom i Hercegovinom još jednom pokazuju važnost partnerstva dvije zemlje, kao i svega onoga što NATO radi za građane BiH.

Certifikat o primopredaji spomenutih helikoptera potpisali su ministar odbrane BiH Sifet Podžić i ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, a svemu je prethodila demonstracija operativnih sposobnosti novih letjelica u posjedu Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OSBiH.

Ceremonija primopredaje je počela intoniranjem himni SAD-a i BiH, a svemu je prethodilo postrojavanje svečane jedinice OSBiH, odnosno doček članova bh. Predsjedništva.

Kako je na ceremoniji rečeno, helikopteri vojne oznake “UH-1H-II Huey II” su modernizirana, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opšte namjene “UH-1H”, koji se nalazi u inventaru OSBiH, te će omogućiti efikasnije izvršavanje zadataka zračnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i drugih misija.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je iznos neophodan za nabavku četiri spomenuta helikoptera osigurala putem sredstava iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Sales (FMS) i Foreign Military Funds (FMF).

U pogledu stavljanja u funkciju najnovijih letjelica značajno je i to da su pripadnici Brigade zračnih snaga i PZO OSBiH uspješno završili adaptacijsku obuku, koja je realizirana od 6. do 25. juna u SAD-u, u Fort Worthu u Teksasu.

Nabavka novih letjelica ugovorena je uz potporu Vlade SAD-a po principu ‘pristupa sveukupnim paketom’ (Total Package Approach), koji za spomenutu sumu podrazumijeva potpuni prijenos sposobnosti.

Time su osigurani – isporuka četiri helikoptera Bell Huey II, preobuka pilota i tehničara u centrima za obuku tvrtke Bell Helicopter Textron Inc, isporuka rezervnih dijelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje, kao i isporuka alata i ispitnomjerne opreme za održavanje helikoptera, te je osigurano održavanje, odnosno isporuka zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuka tehničke dokumentacije za zrakoplovno-tehničko održavanje.

Fena

Komentari

Komentara