Avdagić: Krivotvoreni medicinski preparati ugrožavaju naše zdravlje 

Rental Travel

Na području Bosne i Hercegovine i ove godine provedena je operativna akcija kodnog naziva „Pangea XV“, u kojoj je sudjelovala i Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine i  koordinator akcije Amir Avdagić.

Reha Centar

Avdagić, koji je i član Multisektorske radne grupe Vijeća ministara BiH za praćenje implementacije Konvencije Vijeća Evrope o krivotvorenju medicinskih proizvoda i sličnim krivičnim djelima koja  predstavljaju prijetnju javnom zdravlju, podsjeća, da BiH već dugi niz godina učestvuje u međunarodnoj operativnoj akciji “Pangea”, koju koordinira Generalni sekretarijat INTERPOL Lyon. 

Trgovina krivotvorenim i nedozvoljenim medicinskim proizvodima je istinski globalni kriminalni fenomen koji pogađa sve države na izvoru, tranzitu ili destinaciji.  
 
Avdagić je naveo da je posljednjih nekoliko godina došlo do značajnog porasta proizvodnje, trgovine i distribucije krivotvorenih, ukradenih, i nedozvoljenih lijekova i medicinskih sredstava.

– Bosna i Hercegovina nije izuzetak, naprotiv, izloženi smo velikim rizicima po zdravlje stanovništva uključujući i sportiste – kazao je Avdagić za Fenu. 

Operativna akcija ”Pangea XV” provedena je na inicijativu Generalnog sekretarijata INTERPOL-a Lyon i ista je implementirana u državama članicama  INTERPOL-a u saradnji s policijskim agencijama, carinama i zdravstvenim vlastima. 


 
– Akcija je rezultirala zapljenom više od tri miliona jedinica ilegalnih i falsificiranih lijekova i medicinskih sredstava, zatvaranje više od 4.000  internet stranica za prodaju, otvoreno je više od 600 novih istraga i izdato više od 200 naloga za hapšenje. Suzbijene su aktivnosti najmanje 36 organiziranih kriminalnih  grupa u svijetu, te je zaplijenjeno potencijalno opasnih lijekova/medicinskih sredstava  u vrijednosti od  oko  11 miliona  dolara – ističe Avdagić. 

Globalna trgovina ilegalnim medicinskim preparatima je ogromna i unosna oblast kriminala-procijenjena na 4,4 milijarde dolara koja privlači organizirane kriminalne grupe širom svijeta. 

Na području Bosne i Hercegovine pronađena i zaplijenjena je veća količina neprijavljene robe porijeklom iz Kine, Srbije, Indije, SAD, iz terapeutskih grupa analgetika/antipiretika/opijata i preparata za liječenje erektilne disfunkcije  u značajnoj novčanoj vrijednosti. 

– Farmaceutski kriminal je glavni globalni problem javnog zdravlja, a trgovina krivotvorenim i nedozvoljenim medicinskim proizvodima je istinski globalni kriminalni fenomen koji pogađa sve države – rekao je Avdagić.  

Pacijenti širom svijeta, dodao je, ugrožavaju svoje zdravlje, pa čak i svoje živote nesvjesno konzumirajući lažne i krivotvorene medicinske proizvode ili proizvode koji su izmijenjeni, loše uskladišteni ili kojima je istekao rok trajanja. 

– Smatram da je dobra prilika za novu vlast u BiH da jednim strateškim pristupom, primjenjujući najbolja iskustva i prakse iz Evropske unije kojoj težimo, izgradimo jedan odgovoran sistem koji će zaštiti naše građane, uključujući i sportiste. Odgovorno tvrdim da naša država ima kapacitet i kadrove koji mogu voditi ove procese na vrhunskom nivou s jedne strane, a s druge strane država je obavezna zaštiti zdravlje svojih građana – poručio je Avdagić.  
 
Inflacija i povećanje troškova života, zaključio je, otežava mnogim našim građanima, a naročito najugroženijim kategorijama i penzionerima pristup i nabavku lijekova, medicinskih sredstava pa je na crnom tržištu vjerovatno povećana potražnja, što potencijalno može dovesti do rizika ugrožavanja zdravlja ljudi pa shodno tome država mora pronaći adekvatan odgovor i poduzeti konkretne mjere. 

Izvor: Fena

Komentari

Komentara