Apel za pomoć: Petogodišnjoj Ilhani i njenom ocu Jasminu otkazuju bubrezi

Menprom

Organizacija Pomozi.ba. objavila je apel za pomoć Jasminu Čorbi i njegovoj petogodišnjoj kćerki Ilhani, kojima otkazuju bubrezi, kako bi što prije uspio prikupiti potrebni iznos novca za biopsiju i transplataciju.

Reha Centar

Jasmin Čorbo boluje od hroničnog zatajenja bubrega, a kao dijete radio je biopsiju bubrega i već tada se moglo naslutiti šta je u pitanju. Prije 13 godina uradio je transplataciju bubrega kada mu je otac bio donor, ali i taj bubreg mu otkazuje, te je od decembra prošle godine ponovo na dijalizi. Zbog toga će Jasmin uskoro ponovo morati raditi transplataciju bubrega.

“Istu bolest imala je i Jasminova nana, majka, daidža, a izgleda da je bolest nažalost naslijedila i Jasminova kćerka. Ilhana od svoje prve godine izmokrava krv. Brojne pretrage na klinikama u Ljubljani, Minhenu i Zagrebu nisu dale tačnu dijagnozu, zbog čega djevojčica mora raditi biopsiju bubrega. Ilhanina majka čuva bubreg za nju ako joj zatreba, dok su Jasminu potencijalni donori jedan član porodice kao i jedan prijatelj”, navodi se u saopćenju.

Troškovi transplatacije, pretraga i liječenja Jasmina i Ilhane Čorbo dolaze do 50.000 eura.

Organizacija Pomozi.ba apel za pomoć ocu i kćerki objavila je na platformi www.pomoziba.org gdje je u samo nekoliko klikova moguće donirati željeni iznos novca sa kreditne ili debitne kartice. Na linku se također mogu naći i ostali brojevi računa za uplate. Za ovu akciju je u funkciji i humanitarni broj 17012 putem kojeg se mogu donirati 2 KM. Broj je jedinstven za sve telefonske operatere u BiH.

aktuelno.ba / fena

Komentari

Komentara