Alep: Počela evakuacija stanovnika

Spread the love
Rental Travel

Počela je evakuacija pobunjenika i civila iz istočnog dijela grada Alepa. Ponovo je na snazi dogovor o prekidu vatre. Očekuje se da će proces evakuacije trajati najmanje tri dana.

Reha Centar

Nakon prvobitnog dogovora o evakuaciji koji juče nije sproveden, noćas je postignut novi.

Najmanje 4.000 pobunjenika i članova njihovih porodica biće evakuisano iz sirijskog grada Alepa, javila je danas državna televizija.

“Sve procedure za njihovu evakuaciju su obavljene”, objavila je tv stanica.

Ankara i Moskva postigle su u utorak sporazum o prekidu vatre u Alepu da bi se omogućila evakuacija civila, ali su napadi nastavljeni u srijedu ujutro.

Pobunjenici su optužili sirijsku vladu i njene saveznike za podrivanje sporazuma postavljanjem novih uslova, a rusko ministarstvo odbrane optužilo je sirijske pobunjenike za kršenje primirja.

Broj poginulih u napadu pripadnika iranske šiitske milicije na konvoj za evakuaciju civila sa istoka Alepa ka Idlibu porastao je na četiri, a konvoj se nakon napada vratio u istočni dio Alepa koji je pod opsadom snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, javlja Anadolija.

Hiljade civila koji su čekali dolazak novog konvoja za evakuaciju iz istočnog dijela Alepa napuštaju ulice nakon što su dobili informaciju da je jutrošnji konvoj sa ranjenicima napadnut i da nije napustio opsadu.

Prekid vatre stupio je na snagu u četvrtak u jedan sat po lokalnom vremenu, što će omogućiti civilima da autobusima počnu napuštati to područje.

Očekuje se da će stanovnici opkoljenog područja stići u Idlib, jugozapadno od Alepa, koji je pod kontrolom opozicionih snaga.

Ruski Centar za pomirenje u Siriji saopštio je da je 20 autobusa i 10 vozila hitne pomoći spremno da danas prevezu pobunjenike i civile u grad Idlib.

Pripreme se sprovode zajedno sa sirijskom vladom, koja je dala sigurnosne garancije svim pobunjenicima koji žele da napuste Alep.

Ruska vojska je saopštila da pomoću bespilotnih letjelica nadgleda situaciju.

Sirijski vojni zvaničnici saopštili su ranije danas da su izvršene sve pripreme i da evakuacija pobunjenika i civila može da počne.

Predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta /MKCK/ učestvovaće u evakuaciji ranjenih iz istočnog dijela sirijskog grada Alepa, saopštio je danas ruski Centar za pomirenje u Siriji.

U saopštenju se navodi da se Centar obratio ovoj organizaciji i da će njeni predstavnici biti u medicinskim ekipama, prenio je TASS.

Izvor iz sjedišta MKCK u Ženevi rekao je ranije da će 100 pripadnika ove organizacije i volontera Crvenog polumjeseca Sirije učestvovati u evakuaciji ranjenika.

BHRT – aktuelno.ba

Komentari

Komentara