Najava/ Promocija knjige: Socijalizam, ekonomska kalkulacija i poduzetništvo

Spread the love
Rental Travel

U suradnji Centra za poslovnu afirmaciju i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici prevedeno je vrlo vrijedno djelo autora Jesusa Huerta de Sota Socijalizam, ekonomska kalkulacija i poduzetništvo. Jesus Huerta de Soto je redovni profesor na King Juan Carlos Univerzitetu u Madridu na katedri za primjenjenu ekonomiju, a jedan je od najpoznatijih ekonomista austrijske ekonomske škole.

Reha Centar

Kada je posrijedi govor o knjizi sam sadržaj se bavi historijom ekonomske misli a centralna tema je prikaz različitosti institucionalnih okvira u kojima su djelovale centralno-planske ekonomije tokom xx. stoljeća u konfrontaciji sa tržišno orijentisanim ekonomijama čiji su se institucionalni okviri temeljili na decentralizaciji.

Sama knjiga Socijalizam, ekonomska kalkulacija i poduzetništvo kako to u uvodnoj riječi navode dr. sc. Kadrija Hodžić i dr. sc. Hasan Mahmutović  se ”fokusira se na ključne ekonomske probleme funkcioniranja socijalizma, prevashodno važne za razumijevanje nedostataka ekonomskog odgovora socijalizma na racionalizaciju potrošnje oskudnih resursa, s jedne i racionalnost doktrine tržišta, s druge strane.

Konačni cilj koji autor u teorijskom smislu želi ostvariti je doprinijeti širokom (neo)liberalnom konsenzusu o tržištu kao samoregulirajućem mehanizmu, koji dokida svaku primjerenost „rasprava socijalističke ekonomske kalkulacije.“ U takvom teorijsko-ideološkom kontekstu jedina mogućnost primjene ekonomske kalkulacije ostvariva je u procesu slobodnog djelovanja tržišta sa privatnim vlasništvom”.

Bosanskohercegovačka javnost je usrdno rečeno obogaćena za jedno vrlo vrijedno ekonomsko štivo u prijevodu na bosanski jezik. Uzimajući u obzir i okolnosti u kojima se BiH nalazi kao država u tranziciji iz jugoslovenskog socijalističkog sustava u tržišno orijentisanu državu, ova knjiga,  iako pisana naučnim stilom, vrlo pomno i brižljivo obrađuje tematiku poduzetništva koja stalno pokušava da bude u središtu političkih diskusija ali to ne uspijeva zbog primarne orijentacije našeg društva ka etno-nacionalnim temama i sadržajima.

Novina s ovim djelom je što sam pojam poduzetništva ne podrazumijeva uobičajeno poimanje poduzetništva prvenstveno kroz pokretanje firme kao institucionalnog okvira kojim se izvršava poduzetništvo već se svako djelovanje čovjeka kao pojedinca smatra aktom poduzetništva.

Kako to i sam urednik ovog djela, Dženan Smajić, iz nevladine organizacije CPA s adresom u Zenici, naglašava, riječ je primarno o knjizi koja naglašava da ”svaka jedinka na tržištu posjeduje ograničen broj informacija i vlada određenim znanjem, koje ako se pravilno kanališe dovodi do pozitivnih ishoda što je razlog opće efikasnosti tržišta”.

Dr.sc. Slaviša Tasić u pogovoru zaključuje da je De Sotov doprinos ovom knjigom taj da ”historijski pregled i teorijska kritika pred nama uče nas da je umjesto mudrog vođstva i stručnog upravljanja odozgo najvažnije ostaviti visok stepen sloboda za ekonomsku aktivnost koja će spontano generisati rast odozdo. Kada se ljudima ostavi prostora da slobodno pokušavaju, isprobavaju, uspjevaju i griješe, rezultati obično budu iznenađujuće dobri”.

Budući da je posrijedi riječ o ozbiljnom knjiškom poduhvatu pozivamo Vas 16.11.2017. godine u 18h u BKC Tuzla, da prisustvujete promociji knjige Socijalizam, ekonomska kalkulacija i poduzetništvo, gdje će glavni akteri ovog projekta detaljnije prozboriti o kakvoj knjizi je konkretno riječ, te zbog čega bi vrijedilo imati ovo djelo na svojim policama.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara